Mafiamiehen satama

Venäläismiljardöörin jättimäinen satamahanke herättää voimakasta vastustusta Viipurin seudulla.

Eurooppa 10.07.2020 06:00
teksti Outi Salovaara
”Emme halua satamaa”. Näin julisti kyltti, kun koivistolaiset ja muualta tulleet ympäristöaktivistit kerääntyivät mielenosoitukseen elokuussa 2019.
”Emme halua satamaa”. Näin julisti kyltti, kun koivistolaiset ja muualta tulleet ympäristöaktivistit kerääntyivät mielenosoitukseen elokuussa 2019. © VKONTAKTE

Paikalliset asukkaat ja ympäristöaktivistit voivat vain seurata hävitystä voimattomina.

Järeät työkoneet möyrivät metsissä, tukkirekat ajavat täysinä ja hakkuuaukeat ulottuvat lähes silmänkantamattomiin Viipurin piiriin kuuluvassa Primorskissa eli Koivistolla Suomenlahden rannalla.

Venäjä rakentaa pieneen, noin 14 000 asukkaan kaupunkiin uutta jättisatamaa. Siitä tulee Venäjän kuudes Suomenlahden rannalla oleva satama.

Vuonna 2022 valmistuvan hiili-, lannoite-, vilja- ja yleisrahtisataman rakentaa Primorski UPK -yhtiö noin parilla miljardilla eurolla. Sataman vuosikapasiteetti on 70 miljoonaa tonnia eli monta kertaa suurempi kuin Helsingin sataman kapasiteetti.

 

Sataman luvataan tuovan tuhansia uusia työpaikkoja ja muuta hyvinvointia, mutta monet asukkaat ja ympäristöaktivistit ovat kauhuissaan laittomana pitämänsä rakentamisen aiheuttamista tuhoista ympäristölle.

Sisältö