Loputon brexit-sirkus repii jopa kuningatar Elisabetin hermoja – haukkui maansa kärkipoliitikot kyvyttömiksi

Kuningatar on pysytellyt koko valtakautensa visusti erossa päivänpolitiikasta. Brexit voi pakottaa monarkin tekemään poikkeuksen.
Eurooppa 21.8.2019 07:31
Kuningatar Elisabeth II pyysi konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi valittua Boris Johnsonia muodostamaan hallituksen 24. heinäkuuta 2019.
Kuningatar Elisabet II pyysi konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi valittua Boris Johnsonia muodostamaan hallituksen 24. heinäkuuta 2019. © Victoria Jones / AFP / LEHTIKUVA

Britannian kuningatar Elisabet II on pysytellyt tiukasti päivänpolitiikan ulkopuolella koko 67 vuotta kestäneen valtakautensa ajan. Nyt tiukka linja osoittaa kuitenkin rakoilemisen merkkejä. Syynä on Britanniaa jo yli kolme vuotta repinyt brexit-riitely.

Julkisuudessa kuningatar ei ole toistaiseksi mielipiteitään esittänyt, mutta yksityisesti viesti on ollut toinen. The Times -lehden julkaisemien sisäpiiritietojen mukaan Elisabet on ollut pöyristynyt siitä, miten kyvyttömiä Britannian nykypoliitikot ovat hallitsemaan maata.

Lehden lähteiden mukaan kuningatar ilmaisi tyytymättömyytensä maansa johtoon ensi kertaa jo pääministeri David Cameronin erottua brexit-kansanäänestyksen tuloksen seurauksena.