Natolla rooli Itä-Ukrainassa

Tutkija Charly Salonius-Pasternakin mielestä liittoutumattomien maiden voima ei yksin riitä Itä-Ukrainan rauhaturvaoperaatioon.

Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen arveli viime viikolla, että EU:n liittoutumattomilla mailla, kuten Suomella, Ruotsilla ja Itävallalla voisi olla merkittävä rooli Itä-Ukrainan rauhanturvaoperaatiossa. Onko se mahdollista, ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak?

”Sitä pitää harkita. Riski on pienempi, jos mukana ovat Suomi, Ruotsi, Itävalta, Irlanti ja Natosta Kreikka ja pari muuta. Jos siihen osallistuisivat pelkästään Suomi, Irlanti ja joukko Venäjän tukemia maita, operaatio näyttäisi aivan erilaiselta. Suomi olisi väärässä viiteryhmässä.”

Miksi operaatio tarvitsee Nato-maiden osallistumista?

”Ongelmia olisivat operaation jatkuvuus ja laajuus. Siihen tarvittaisiin noin 20 000 sotilasta sekä lentävää kalustoa kuten helikoptereita ja lennokkeja. Kokoonpanosta voisi tulla sellainen, että mukana olisi pari Venäjän hyväksymää Nato-maata ja Venäjän kumppaneita. Sitä voisi johtaa esimerkiksi ruotsalainen, suomalainen tai itävaltalainen.”

Sisältö