Lihatuotteita, joissa ei ole lainkaan lihaa – Michelin-kokkikin erehtyi

Hollantilainen ”teurastamo” valmistaa tuotteensa soijasta, lupiinista ja vihanneksista.
Eurooppa 24.2.2014 08:15
© De Vegetarische Slager

Ensin oli yksi liike Haagissa. Kyltti De Vegetarische Slager (kasvipohjainen teurastamo) ja nokkela logo, jossa nainen on porkkananipun ja lihaveitsen kanssa.

Sisällä DVS-kaupassa myydään vegaanista "kanaa", tismalleen raa'alta jauhelihalta näyttävää kasvisversiota sekä "tonnikalaa", "savumakrillia" ja pian myös "mustekalaa", jotka eivät sisällä lainkaan mereneläviä.

 

Soijaproteiinista valmistettuja kasviperäisiä lihankorvikkeita löytyy suomalaisistakin kaupoista niin nugetteina, "jauhelihana" kuin fileinäkin. Vaaleaa lihaa muistuttava quorn perustuu sieniperäiseen mykoproteiiniin.

Kiinassa on tehty tuhansia vuosia vehnägluteenista seitania, joka pystyy jäljittelemään jopa lihan säikeistä rakennetta.

Lihajäljitelmiä on kritisoitu siitä, että ne ovat pitkälle prosessoitua ruokaa, jossa on usein paljon lisäaineita. Monia epäilyttää myös soijan runsas käyttö.