Liettuan ex-presidentti Venäjästä jo 2008: ”Seuraavana on Ukraina”

Myös Alexander Stubb arvioi kuusi vuotta sitten, että Venäjällä on sekä halu että kyky käyttää asevoimaa ulkopolitiikan välineenä.
Eurooppa 19.8.2014 12:53
Venäläisiä tankkeja Dzhavan kaupungissa Etelä-Ossetiassa Georgiassa 10. elokuuta 2008. © Musa Sadulajev / AP / Lehtikuva

Georgian jälkeen Venäjä kääntää huomionsa Ukrainaan ja Baltiaan, arvioi Liettuan entinen presidentti Vytautas Landsbergis Suomen Kuvalehden haastattelussa elokuussa 2008.

"Venäjä elää nyt vaikeassa jälkikolonialistisessa vaiheessa. Siitä aiheutuu vaikeuksia, myös sen naapurimaille", Landsbergis sanoi.

"Läntiset imperiumit ovat käyneet läpi saman vaiheen, mutta ne ovat ymmärtäneet, että kolonialismin aika on ohi. En usko, että esimerkiksi brittiläiset tai ranskalaiset tuntevat katkeruutta siirtomaidensa menetyksestä tai että ne haluaisivat ottaa ne väkivalloin takaisin. Venäjä on taas täynnä tuon kaltaisia tunteita ja tuntemuksia."

Landsbergisillä oli selvä käsitys siitä, mitä Venäjä seuraavaksi aikoo.

"Nyt Venäjä haluaa napata Georgian. Samalla se haluaa nujertaa EU:n ja Naton. Georgia vastustaa Venäjää, samaan aikaan kun Nato ja EU eivät sitä tee. Siihen kysymykseen 'kuka on seuraavana' Venäjä on jo vastannut: Ukraina. Mitkä maat ovat vuorossa Ukrainan jälkeen? Baltian maat ja Suomi."