Laivat kiertävät brexit-Britannian: rahtiyhtiöt avaavat jo nyt uusia reittejä suoraan Irlantiin

Nopein reitti mantereelta Irlantiin on kulkenut Britannian kautta, mutta tämä muuttuu, kun maiden rajasta tulee EU:n ulkoraja.
Eurooppa 10.4.2018 07:31

© Daniel Leal-Olivas / AFP / Lehtikuva

Rahtivarustamot eivät juuri näytä uskovan brittien puheisiin: ne piirtävät laivareittejä uusiksi, vaikka Britannia on luvannut välttää kovan tullirajan syntymistä keskelle Irlannin saarta brexitin yhteydessä.

Irlantiin tavaraa toimittavat varustamot ovat jo nyt, vajaata vuotta ennen brexitiä, alkaneet reitittää rahtilaivojaan suorille reiteille mantereelta Irlannin tasavallan satamiin.

Tähän asti kaksi kolmasosaa Irlannin rahdista on kuljetettu keskitetysti Britannian kautta. Syynä tähän ovat olleet Englannin kanaalin alittava rautatietunneli ja Britannian kattava moottoritieverkko. Kauttakulku Britannian kautta on tarjonnut sisämarkkinoilla nopeimman reitin Irlantiin. Nyt tämä on muuttumassa.

 

Brysselissä käytävien brexit-neuvottelujen kuluessa on ihmetelty, kuinka Britannia ylipäänsä suunnittelee eron jälkeen huolehtivansa meritse tapahtuvasta ulkomaankaupastaan ilman Manner-Euroopan satamia.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu