Lahjuksia, palkkamurhia, jatkuvia mielenosoituksia – Bulgarian meno voi uhata EU:n vakautta

Uutisanalyysi: Mielenosoitukset pääministeri Boiko Borisovia vastaan jatkuvat Bulgariassa jo toista kuukautta. Maassa ei ole varteenotettavaa poliittista vaihtoehtoa.

Eurooppa 12.08.2020 15:00
Bulgarian hallitusta arvostelevian mielenosoittajien kylteissä luki "ero" Sofiassa 7. elokuuta.
Bulgarian hallitusta arvostelevian mielenosoittajien kylteissä luki "ero" Sofiassa 7. elokuuta. © Nikolay Doychinov / AFP - Lehtikuva

Kun oppositioaktivisti Hristo Ivanov seurueineen yritti rantautua huviveneellään lähellä Burgasin satamakaupunkia Bulgariassa, hän tiesi lain olevan puolellaan. Mustanmeren ranta-alueet omistaa valtio, ja ne ovat yleisessä käytössä.

Kivikkoinen rantakaistale Rossenets Parkina tunnetulla alueella oli poikkeus.

Vastassa oli kolme siviiliasuista vartijaa. He työnsivät veneen takaisin veteen ja uhkasivat upottaa sen, ellei seurue poistuisi.

Hristo Ivanov videoi tapauksen ja julkaisi sen Facebookissa 7. heinäkuuta. Hän halusi näyttää käytännössä, miten pääministeri Boiko Borisovin hallinto ajaa oligarkkien etuja Bulgariassa.

Vaikutusvaltainen liikemies ja poliitikko Ahmed Dogan oli vaivihkaa rakennuttanut itselleen palatsimaisen lomanviettopaikan Rossenetsin alueelle ja sulkenut rannalle johtavan tien. Mereltä tulon taas estivät vartijat, jotka paljastuivat kansallisen turvallisuuspalvelun (NSO) työntekijöiksi.

Avainsanat
Sisältö