Kun nuoret lähtivät, vanhat ja raihnaiset jäivät – Ukrainan separatistialueilla kärsitään nälkää, eläkkeiden saaminen vaikeaa

Pandemia estää satojentuhansien vanhusten ja vammaisten pääsyn nostamaan eläkerahojaan.
Eurooppa 2.2.2021 07:30
Heikki Salmela
YK:n hätäaputoimisto on julkaissut verkkosivuillaan animaation, jossa kerrotaan Itä-Ukrainan humanitaarisesta kriisistä. © https://gho.unocha.org/ukraine

Kun YK julkaisi joulukuussa 2020 vuotuisen Globaalin humanitaarisen katsauksen, siinä mainittujen 27 kriisimaan joukossa oli myös yksi eurooppalainen valtio: Ukraina.

Raportin mukaan 3,4 miljoonaa ukrainalaista tarvitsee tänä vuonna humanitaarista apua. He muodostavat noin kahdeksan prosenttia maan 43,7 miljoonan väestöstä.

Kyse on pääasiassa Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistialueiden asukkaista sekä konfliktialueen lähistöllä Ukrainan valtion hallitsemilla alueilla asuvista ihmisistä.

Itä-Ukrainan humanitaarinen kriisi ei ole uusi asia, mutta se on pandemiavuoden aikana unohtunut monelta. Kansainvälisen Care International -järjestön tuoreen selvityksen mukaan Itä-Ukrainan kriisi oli yksi vähiten uutisoiduista maailman isoista humanitaarisista kriiseistä vuonna 2020.