EU horjuu kriisistä kriisiin

Maahanmuutto, brexit ja kauppasota repivät unionin rivejä. Kunnianhimoiset puheet uudistuksista ovat vaihtuneet yhä uusien katastrofien ratkomiseksi.

Eurooppa 20.06.2018 07:30
Teksti Teppo Tiilikainen
Ranskan presidentti Emmanuel Macron (oik.) keskusteli pakolaiskriisistä Italian uuden pääministerin Giuseppe Conten kanssa Élysée-palatsissa 15. kesäkuuta.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron (oik.) keskusteli pakolaiskriisistä Italian uuden pääministerin Giuseppe Conten kanssa Élysée-palatsissa 15. kesäkuuta. © Antoine Gyori / Corbis / Getty Images

Taputuksista ei tahtonut tulla loppua, kun Emmanuel Macron asteli Sorbonnen yliopiston juhlasaliin 26. syyskuuta 2017. Ranskan vastavalittu presidentti hymyili vaivautuneena ja nyökytteli päätään.

”Olen tullut puhumaan teille Euroopasta.”

Macron oli voimansa tunnossa. Hän oli päihittänyt äärioikeiston Marine Le Penin kevään vaaleissa selkein luvuin ja uskoi, että nyt oli otollinen hetki ryhtyä uudistamaan EU:ta Ranskan ja Saksan johdolla, kuten niin monta kertaa aiemmin. Saksan liittopäivävaalit oli pidetty viikonloppuna, ja liittokansleri Angela Merkel oli säilyttänyt vaalitappiosta huolimatta asemansa maan johdossa.

Macron esitti puolitoistatuntisessa puheessaan visionsa tulevaisuuden Euroopasta. Hän korosti, ettei kansallismielisyys saa hillitä EU:n kunnianhimon tasoa.

Sisältö