Kremlin rivit rakoilevat, ministeri ja 18 korkeaa upseeria erotettiin

Donetskin moskovalainen kapinajohtaja Aleksandr Borodai erosi tehtävästään.
Pääministeri Dmitri Medvedev ja presidentti Vladimir Putin presidentin virka-asunolla Moskovassa 17. heinäkuuta 2014. © Alexei Druzhinin / AP / Lehtikuva

Ukrainan kriisi ja lännen kanssa käytävä kauppasota kiristävät tunnelmia Venäjän johdossa. Pääministeri Dmitri Medvedev antoi potkut varatalousministeri Sergei Beljakoville sen jälkeen, kun tämä oli arvostellut sosiaalisessa mediassa hallituksen talouspolitiikkaa.

Beljakov kirjoitti Facebook-sivulleen ”häpeävänsä” Venäjän hallituksen päätöstä käyttää eläkerahastojen varoja budjetin paikkaamiseen. "Olen pahoillani siitä, että teemme typeriä asioita emmekä pidä sanaamme", Beljakov kirjoitti.

Presidentti Vladimir Putin lupasi viime vuonna, ettei eläkerahastojen varoja käytetä budjettitarpeisiin. Valtiovarainministeri Anton Siluanovin mukaan niitä on nyt kuitenkin ohjattu Ukrainalta kaapatun Krimin niemimaan kehittämiseen.

Myös Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin on kritisoinut julkisesti Putinin talouspolitiikkaa. Hänen mukaansa yhteenotto länsimaiden kanssa vahingoittaa vakavasti Venäjän talouden uudistamispyrkimyksiä ja ajaa maan erityksiin kansainvälisestä yhteistyöstä. Kudrin hämmästeli uutistoimisto Itar-Tassin haastattelussa myös Venäjän johdon kovia lännen vastaisia puheita.