Kreikka luisuu: velkakriisi painaa, korona ei hellitä ja nyt sähkölaskujen raju nousu ajaa yhä useamman köyhyyteen

Pääministeri Kyriákos Mitsotákis on kääntänyt kreikkalaisten huomion maan arkkiviholliseen Turkkiin. Kreikka on hankkinut muun muassa hävittäjiä.
Eurooppa 30.9.2021 20:45
Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron allekirjoittivat puolustussopimuksen Pariisissa 28. syyskuuta 2021. Kreikka on sopinut ostavansa Ranskalta fregatteja, hävittäjiä se hankki jo aiemmin.
Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron allekirjoittivat puolustussopimuksen Pariisissa 28. syyskuuta 2021. Kreikka on sopinut ostavansa Ranskalta fregatteja, hävittäjiä se hankki jo aiemmin. © Ludovic Marin / AFP / LEHTIKUVA

Kreikan syksystä ja talvesta on tulossa räjähdysherkkä koktaili: velkakriisin ja koronapandemian näännyttämät kotitaloudet ovat saamassa mojovan lisän kaasu- ja sähkölaskuihinsa. Kreikkalaisia on varoiteltu, että sähkölasku saattaa kallistua jopa 50 prosenttia.

Energian hinnan nousu kiihdyttää inflaatiota ja nostaa myös muita kuluttajahintoja. Perushyödykkeiden hintoihin kuten ruokalaskuun voi talvella tulla 15–20 prosentin lisä, ja esimerkiksi eläinten rehujen on ennakoitu kallistuvan 40 prosenttia.

Pelkona on, että iso osa kreikkalaisista ei selviä laskuistaan ja lämmityskuluistaan ensi talvena.

Pääministeri Kyriákos Mitsotákisin keskustaoikeustolainen hallitus on luvannut verohelpotuksia ja lisäksi 150 miljoonan euron tukipaketin, jonka avulla se yrittää lieventää energian hintashokkia heikoimmassa asemassa oleville kotitalouksille.