Kovaa EU-arvostelua: Rajaturvallisuus­virasto Frontex on epäonnistunut tehtävissään, raportoi Euroopan tilintarkastus­tuomioistuin

ETT pitää huolestuttavana, että Frontexille asetetaan koko ajan uusia tehtäviä.
Eurooppa 10.6.2021 16:33
Frontexin partio Kreikan ja Turkin rajalla Évrosjoella lähellä Porosin kylää 8. kesäkuuta 2021. Rajalla on 40 kilometriä pitkä ja viisi metriä korkea teräsaita.
Frontexin partio Kreikan ja Turkin rajalla Évrosjoella lähellä Porosin kylää 8. kesäkuuta 2021. Rajalla on 40 kilometriä pitkä ja viisi metriä korkea teräsaita. © Sakis Mitrolidis/AFP/LK

Frontex on epäonnistunut tehtävässään tukea riittävästi jäsenvaltioita ja Schengen-maita laittoman maahanmuuton ja rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa, moittii Euroopan tilintarkastustuomioistuin EU:n raja- ja merivartiovirastoa raportissaan, joka julkaistiin 7. kesäkuuta.

Tilintarkastustuomioistuimen mukaan sen tarkastajat havaitsivat Frontexin tietojenvaihtojärjestelmässä aukkoja ja epäjohdonmukaisuuksia, jotka heikentävät rajaviraston ja jäsenvaltioiden valmiuksia valvoa ulkorajoja tai käynnistää tarvittaessa toimia väärinkäytösten tai rajaloukkausten estämiseksi.

Euroopan tilintarkastustuomioistuin (ETT) ei nimestään huolimatta ole tuomioistuin. Se tarkkailee EU:n varainhoitoa ja antaa raporteissaan suosituksia siitä, kuinka EU:n virastojen toimintoja tulisi kehittää.