Kova raja heti vai vasta kohta – Brexit-jumi on ajamassa Irlantia tilanteeseen, jossa sille jää vain huonoja vaihtoehtoja

EU ei aio neuvotella brexit-sopimusta uudelleen. Tilanne voisi muuttua, jos Irlanti päättäisi itse joustaa backstop-vaatimuksestaan.
Eurooppa 30.1.2019 18:30
Mielenosoittajia Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisellä rajalla 26. tammikuuta 2019.
Mielenosoittajia Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisellä rajalla 26. tammikuuta 2019. © Paul Faith / AFP / LEHTIKUVA

Britannian parlamentin alahuone hyväksyi tiistaina 29. tammikuuta kaksi linjausta, jotka asettavat maan lähimmän naapurin, Irlannin tasavallan yhä hankalampaan asemaan.

Parlamentin mukaan Britannian ei tule erota EU:sta ilman erosopimusta, mutta se ei aio myöskään hakea neuvotteluille lisäaikaa.

Lisäksi parlamentti päätti, että se voi hyväksyä kertaalleen hylkäämänsä erosopimuksen, jos siitä poistetaan Irlannin rajaa koskeva, niin kutsuttu backstop-osuus.

Ilman backstopia Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisestä rajasta uhkaa tulla brexitin toteutuessa EU:n yhteismarkkinoiden ulkoraja. Tällöin rajalle tulisivat tulliasemat ja raskaat rajamuodollisuudet.

Nykyisin 499 kilometrin pituisen maarajan ylittää päivittäin vapaasti noin 30 000 ihmistä.

 

EU asetti brexit-neuvotteluissa ehdoksi, että Irlannin saarta ei jaeta kovalla rajalla, vaan jatkossakin noudatetaan huhtikuussa 1998 solmittua Pitkänperjantain sopimusta, jossa rajamuodollisuudet purettiin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu