Koronarokotteet jakoon matkailun ehdoilla: Pienten turistisaarten väestö ohittaa muut Kreikan rokotejonoissa

Kreikka toivoo turisteja ”koronavapaille” saarille jo toukokuun alussa. Rokotejärjestykseen vaikuttavat myös hankalat kulkuyhteydet.

koronarokote
Teksti
Tuula Koponen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kastelórizon pikkusaari Egeanmerellä on Kreikan ja Turkin riitojen symboli. Saari kuuluu Kreikalle, mutta kirkkaalla säällä sieltä miltei erottaa Turkin rantaviivan.

Nyt Kastelórizosta on tullut vertauskuva myös Kreikan taistelulle koronapandemiaa vastaan. Kreikka julisti maaliskuun alussa saaren ”ensimmäiseksi koronavapaaksi” matkailukohteeksi Euroopassa, kun saaren kaikki asukkaat oli rokotettu Covid-19-tautia vastaan.

”Meidät kaikki on rokotettu, koko väestö 20-vuotiaista 94-vuotiaisiin! Saimme ensimmäiset annokset ja toiset heti 15 päivän kuluttua”, iloitsi 90-vuotias saaren asukas Maria Lazaraki.

Kreikan hallituksen tavoitteena on suojata pienet turistisaaret koronalta ja rokottaa niiden koko väestö toukokuun alkuun mennessä. Tuolloin vietetään ortodoksista pääsiäistä, joka perinteisesti aloittaa matkailusesongin Kreikassa.

Tavoitteesta ei aiota tinkiä tänäkään keväänä, vaikka koronavirus ja sen muunnokset leviävät yli tuhannen tartunnan päivävauhdilla. Iso osa maasta on tiukassa sulkutilassa. Ruokakauppoja ja apteekkeja lukuun ottamatta miltei kaikki muu on kiinni. Öiset liikkumisrajoitukset alkavat jo iltaseitsemältä.