Ukrainan hallitus menettänyt otteensa maan itäosista

Donetsk puuhaa kansanäänestystä itsenäistymisestä, kansalaisten enemmistö toivoo yhä EU:n jäsenyyttä.
Eurooppa 30.4.2014 15:10
Venäjä-mieliset asemiehet hyökkäsivät Ukrainan poliisin rakennukseen Luhanskissa, Itä-Ukrainassa 29. huhtikuuta 2014. © AFP / Lehtikuva

Itä-Ukraina näyttää karanneen kokonaan Kiovan hallituksen otteesta. Venäjä-mieliset joukot ovat vallanneet valtion hallintorakennuksia ja poliisiasemia useissa kaupungeissa, ja venäläismielinen itsenäisyysliike puuhaa kansanäänestystä 4,4 miljoonan asukkaan Donetskin läänin tulevaisuudesta.

Kansanäänestys on määrä järjestää 11. toukokuuta eli kaksi viikkoa ennen Ukrainaan suunniteltuja presidentinvaaleja. Äänestyslappuun on kirjoitettu vain yksi kysymys: Kannatatteko Donetskin kansantasavallan itsenäistymistä vai ette?

Vastaavanlainen kansanäänestys yritetään järjestää myös Donetskin naapurissa Luhanskissa ja muutamissa muissa Itä-Ukrainan kaupungeissa. Luhanskissa on päätetty järjestää myös toinen kansanäänestys heti seuraavana viikonloppuna. Siinä asukkailta kysytään pitäisikö Luhanskin itsenäistyä vai liittyä osaksi Venäjää samalla tavoin kuin Krimin niemimaa.