Kansanäänestys alkoi Itä-Ukrainassa jännittyneessä ilmapiirissä

Venäjä painostaa Ukrainan hallitusta ja länsimaita hyväksymään liittovaltiomallin, joka antaisi Kremlille määräysvallan Ukrainan politiikassa.
Eurooppa 11.5.2014 08:30
Vaalitoimitsija liimasi Donetskin kansantasavallan lipputarroja vaaliuurniin lauantaina 10. toukokuuta 2014 Ukrainan Donetskissa. © AFP / GENYA SAVILOV / LEHTIKUVA

KIOVA-Itä-Ukrainan Venäjän-mieliset kapinalliset järjestävät tänään sunnuntaina alueen tulevaisuutta koskevan kansanäänestyksen sekasortoisesta sotatilasta huolimatta. Kapinallisten tavoitteena on irrottaa Donetskin ja Luhanskin läänit Ukrainasta ja liittää ne mahdollisesti osaksi Venäjää.

”Donetskin kansantasavallan” vaalipäällikkö Roman Lyahin kertoi lauantaina, että alueille on perustettu kaikkiaan 1200 äänestyspaikkaa. Donetskissa äänestyslappuihin on kirjoitettu vain yksi kysymys: "Kannatatteko julistusta Donetskin kansantasavallan riippumattomuudesta?" Vastausvaihtoehdot ovat kyllä ja ei.

Kysymyksenasettelu jättää alueen tulevaisuuden avoimeksi. Siinä ei tarkenneta, haluavatko äänestäjät, että Donetsk itsenäistyy, liittyy osaksi Venäjää vai pysyykö se osana Ukrainaa. ”Kansantasavallan” asekaartilaiset ovat jakaneet sen vuoksi selventäviä lentolehtisiä, joissa kerrotaan, että ei-vaihtoehto tarkoittaa käytännössä tukea Kiovan ”fasistijuntalle” eli Ukrainan väliaikaiselle hallitukselle. Tarkentava äänestys on  tarkoitus järjestää myöhemmin.