Kielenkäyttö Venäjästä kovenee – ”Tätä on odotettu”

Monimutkaisuus ei toimi Venäjän kohdalla, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola.
Eurooppa 25.2.2015 13:00

Ensin Venäjän teoista Itä-Ukrainassa hyssyteltiin koko läntisessä maailmassa, koska luultiin, että pehmeä ja diplomaattinen kieli tehoavat presidentti Vladimir Putiniin ja antavat hänelle tilaa perääntyä Ukrainasta.

Strategia ei ole toiminut, sillä diplomaattinen kieli on selvästi koventunut.

Tämä tuli viimeistään ilmi, kun Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry sanoi senaatissa pitämässään puheessaan Washingtonissa, että Venäjä valehtelee päin naamaa kiistäessään venäläisen kaluston ja sotilasjoukkojen läsnäolon Itä-Ukrainassa. Ulkoministerin mukaan Venäjän propaganda on ollut viimeksi yhtä voimakasta kylmän sodan aikana.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mielestä ulkoministeri Kerryn lausunto on vahva diplomatian kentällä, mutta se sopii laajempaan kuvaan, joka on ollut kehitteillä jo jonkin aikaa. Kerry on käynyt diplomaattisia keskusteluja erityisesti Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

”Tällaisesta strategisesta sumeudesta on siirrytty diplomatiassa strategiseen selkeyteen eli kovenevaan kielenkäyttöön. Tätä on odotettu.”

”Venäjän kohdalla ei toimi monimutkaisuus. Se on mahdollistanut Putinille etenemisen, ei perääntymistä”, Aaltola sanoo.

Kerryn tiukka ja kova kieli ei ole poikkeuksellista, sillä esimerkiksi Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Samantha Power on tuonut esiin erittäin kovasanaisesti, että Venäjä jatkaa Itä-Ukrainan separatistien kouluttamista ja varustamista.

 

Aaltolan mielestä Britannian ilmoitus lähettää sotilasneuvonantajia maaliskuussa Ukrainaan kertoo osaltaan siitä, että Yhdysvallat ja Britannia ottavat askelia kovempaan suuntaan.

Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti sotilasneuvonantajien lähettämisestä Ukrainaan tiistaina. Hän vaati Euroopalta myös kovempia pakotteita Venäjää vastaan.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinto sen sijaan keskustelee siitä, pitääkö Ukrainan hallinnon joukoille toimittaa aseita.

Yli puoli vuotta jatkuneessa Ukrainan sodassa on kuollut yli 5500 ihmistä ja puoli miljoonaa on joutunut lähtemään kodeistaan. Uhrimäärien ja pakenevien ihmisten määristä ei ole kuitenkaan tarkkoja tietoja, ne perustuvat eri arvioihin.