Kekkonen, liennytyksen supertähti, kiihkeästi odotetulla vierailulla DDR:ssä – Pommiuhka!

Suomen presidentti toivotettiin maireasti tervetulleeksi Itä-Berliiniin syksyllä 1977. Samaan aikaan poliisilla piti kiirettä.
Teksti Markku Jokisipilä – Kuvat UKK-arkisto
Eurooppa 8.1.2017 08:26
Suomi oli 1960-luvulla kapitalistisen maailman edistyksellisin maa – itäsaksalaisten mielestä. He toivoivat, että Suomi ensimmäisenä ei-sosialistisena maana varauksetta tunnustaisi DDR:n valtion ja auttaisi sitä murtautumaan ulos kansainvälisestä eristyksestään. Valtionpäämies Walter Ulbricht yrit...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

DDR:n virallisen tunnustamisen historioissa on pikku omituisuus. Satuin 1972 työskentelemään viimeistä viidestä vuodestani PE:n Tiedustelulle Pariisissa. Kuulin jotenkin rutiinina vuoden alkupuolella, että Suomi on päättänyt tunnustaa DDR:n ja asia on ilmoitettu vieraille valtioille, mm. Ranskan UM:lle.

Jotenkin kummallisesti ”tiedottaminen” pysähtyi siihen, vaikka asia vaikutti arvioihin Suomen ”puolueettomuudesta,” mahdollisuuksiin työskennellä läntisten tiedustelujen kanssa. Se oli annettu tehtävä. Kun jätin homman 1972, sain leiman sekaviin ”salaliittoihin” kuulumisesta ja Suopon eli evp. plm. Arvo Pentin agentit perääni.

Selväksi tuli, että NL:n politiikan palvelu ymmärrettiin äkkiä ja yleisesti uran teos edellytykseksi Suomen valtion hommissa. Se on poissa näistä historian kirjaamisista. Julkaisematta taisi jäädä Suomessa myös kuva Koivistosta Pankovin viimeisen voitonparaatin korokkeella – pari viikoa ennen muurin sortumista. Salassa on se Tiitisen listakin.

Mutta vuoden 1972 kysymykseen, oliko DDR:n tunnustu ehto Helsinkin vuoden 1975 Etykille, ei liene siihenkään vastattu.