Kaupunkien kapina: Budapest, Varsova, Praha ja Bratislava nousivat maidensa populistisia hallituksia vastaan

Eurooppa 13.2.2020 09:58
Hannu Taavitsainen
© Annu Marjanen/Lehtikuva

ITÄISEN Keski-Euroopan maiden populistiset valtiojohtajat ovat saaneet vastaansa kaupunkien kapinan. Budapestin, Prahan, Bratislavan ja Varsovan pormestarit haluavat yhdessä irtautua maidensa EU-vastaisesta politiikasta.

Pormestarit tapasivat Euroopan alueiden komitean istunnon yhteydessä Brysselissä keskiviikkona 13. helmikuuta. Neljä kaupunkia toimii nykyisin yhdessä ”Vapaiden kaupunkien allianssina”.

Etenkin Unkari ja Puola haastavat jatkuvasti EU:n johtoa ja ovat poikkiteloin unionin kanssa useissa kysymyksissä. Myös Tsekki ja Slovakia toimivat EU:n yhteisiä ratkaisuja vastaan esimerkiksi ulkomaalais- ja pakolaispolitiikassa. Nämä neljä maata tunnetaan Visegrad-ryhmänä (V4).

Valtioiden EU-kielteiset johtajat kohtaavat kuitenkin kasvavaa vastarintaa omissa kaupungeissaan.

Allianssin luoneet pormestarit edustavat EU-myönteisiä arvoja. He haluavat kuulua unioniin, mutta myös turvata kaupunkiensa kehityksen ja rahoituksen EU:n turvin huolimatta valtioidensa populistisesta ja EU-vastaisesta politiikasta.

 

UNKARISSA keskustavasemmistoa edustava 44-vuotias Gerkely Karácsoni otti syksyllä 2019 historiallisen voiton 1,75 miljoonan asukkaan Budapestissa. Kaupunkia vuodesta 2010 asti hallinnutta 71-vuotiasta István Tarlósia ei auttanut edes pääministeri Viktor Orbánilta saatu voimakas tuki.

Karácsoni soitti heti pormestariksi noustuaan kollegalleen Puolan pääkaupunkiin, 1,7 miljoonan asukkaan Varsovaan. Sitä hallitsee liberaalia kansalaisfoorumia edustava, 48-vuotias Rafał Trzaskowski.

Vuoden 2018 pormestarivaalissa Trzaskowskin voitto heti ensimmäisellä kierroksella oli kirvelevä tappio maata hallitsevalle PiS-puolueelle (Laki ja Oikeus). Puolan suurista kaupungeista monet muutkin ovat opposition hallitsemia.

Kapinoivien pormestarien nuorin on 1,2 miljoonan asukkaan Prahaa johtava 38-vuotias Zdeněk Hřib, joka edustaa piraattipuoluetta.

Noin 0,6 miljoonan asukkaan Bratislavaa johtava 42-vuotias Matúš Vallo on sitoutumaton, taustaltaan arkkitehti ja kaupunkiaktivisti.

 

Oikeistopopulismia vastaan nousseet pormestarit ovat myös EU-poliitikkoja ja kolme heistä toimii Euroopan alueiden komiteassa. Budapestia komiteassa edustaa apulaispormestari Kata Tüttő.

Uuden viisivuotisen kauden tällä viikolla aloittanut Euroopan alueiden komitea on korostanut, että kaupungit ja alueet ovat usein vastavoima EU-vastaisille voimille. Sen vuoksi EU-varoja ei tulisi jäädyttää kaupungeilta tai alueilta niissä maissa, joissa valtiojohto rikkoo oikeusvaltioperiaatetta.

”Tavoitteemme on saada eurooppalainen näkyvyytemme paremmaksi”, Varsovan pormestari Trzaskowski kertoi esitellessään kapina-allianssin tavoitteita medialle Brysselissä.

Kaupungit lobbaavat itselleen lisää EU-rahoitusta muun muassa komission suuresta Green Deal -kasvuohjelmasta.

Pormestareilta lähti komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille tiukka kapinakirje, jossa vaaditaan EU-instituutioita tunnustamaan kaupunkien merkitys EU:n vihreän ohjelman toteutukselle.

Kirjeen on allekirjoittanut tähän mennessä neljän V4-pormestarin lisäksi 11 muuta EU-kaupunkia, joihin kuuluvat mm. Berliini, Frankfurt, Milano ja Ateena sekä kaikki Baltian maiden pääkaupungit Tallinna, Riika ja Vilna.