Katuoja on jo lähellä

Britannian pääministeriä Boris Johnsonia voi odottaa jopa vankila, jos hän kieltäytyy noudattamasta lakia.

ulkomaat 11.09.2019 07:45
Mika HOrelli
Parlamentin alahuone hylkäsi 10. syyskuuta Boris Johnsonin esityksen ennenaikaisista vaaleista.
Parlamentin alahuone hylkäsi 10. syyskuuta Boris Johnsonin esityksen ennenaikaisista vaaleista. © ALBERTO PEZZALI / AP / LK

Britanniassa oikeusoppineet varoittavat pääministeri Boris Johnsonia vankilatuomiosta.

Johnson on ilmoittanut, ettei hän missään tapauksessa tule hakemaan Euroopan unionilta jatkoaikaa nykyisen eropäivän 31. lokakuuta siirtämiseksi eteenpäin. Johnsonin mukaan hän ”makaa mieluummin kuolleena katuojassa” kuin hakee brexitin siirtämistä.

Parlamentti hyväksyi lisäajan hakemista koskevan lain 6. syyskuuta, ja se vahvistettiin kolme päivää myöhemmin. Lain mukaan Johnsonin on pakko hakea brexitille kolmen kuukauden jatkoaika, mikäli Britannia ja EU eivät ole 19. lokakuuta mennessä saaneet hyväksyttyä erosopimusta.

Johnson on ilmoittanut pyrkivänsä edelleen neuvottelemaan sopimuksen, jonka parlamentti voisi hyväksyä. Pääministerin puheisiin suhtaudutaan kuitenkin epäillen.

 

Johnsonin ilmoitus siitä, ettei hän tule noudattamaan säädettyä lakia, on nostanut Britanniassa vakavan huolen maan päätymisestä perustuslailliseen kriisiin.

Puhuessaan 7. syyskuuta Norwichissa työväenpuolue Labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn varoitti, että maa on ajelehtinut demokratian kannalta äärimmäisen vaarallisille vesille, kun pääministeri ilmoittaa olevansa lain yläpuolella. Kysymys kuuluu, missä muissa asioissa Johnson katsoo seuraavaksi voivansa tehdä mielensä mukaan, laeista välittämättä.

Sky News -kanavan haastatteleman Englannin ja Walesin syyttäjälaitoksen johtajana vuosina 2003–2008 työskennelleen Kenneth MacDonaldin mukaan pääministerin on noudatettava lakia, vaikka sen sisältö ei miellyttäisi häntä.

Nykyisin pysyvänä ylähuoneen jäsenenä palvelevan lordi MacDonaldin mukaan lain noudattamatta jättämisestä seuraa välittömästi pääministerin haastaminen oikeuteen. Jos hänet todetaan siellä syylliseksi ja hän edelleen niskoittelee, tavallinen seuraus on lähtö vankilaan. Tämä koskee sekä pääministeriä että muitakin kansalaisia.

MacDonaldin mukaan oikeus voi myös määrätä jonkun toisen viranhaltijan hakemaan lykkäystä EU-eroon. Skotlannin parlamentin konservatiivijäsenen, oikeustieteen professorina toimineen Adam Tomkinsin mukaan pääministerin tulisi erota eikä rikkoa lakia.

 

Vaikka Britannia jättäisi EU:lle pyynnön jatkoajasta, lopputulos ei ole selvä. Ajan myöntäminen edellyttää jäljelle jäävien EU-maiden yksimielisyyttä.

Ranskan entinen EU-suurlähettiläs Pierre Sellal varoitti BBC:n haastattelussa 6. syyskuuta, että presidentti Emmanuel Macron suhtautuu erittäin kriittisesti jatkoajan myöntämiseen, jollei sille ole olemassa todella perusteltua syytä.

Avainsanat
Sisältö