Katalonian kansanäänestyksen lopputulos: Itsenäisyyttä tuskin luvassa – laajempi itsehallinto ehkä

Pääministeri Rajoyn tiukka linja ei toimi. Espanjan valtapuolueet saavat syyttää Katalonian tilanteen kiristymisestä itseään.
Eurooppa 7.10.2017 12:58
Mielenosoittajat heiluttivat Katalonian lippuja Espanjan kansallisen poliisin Barcelonan-päämajan edustalla 2. lokakuuta.
Mielenosoittajat heiluttivat Katalonian lippuja Espanjan kansallisen poliisin Barcelonan-päämajan edustalla 2. lokakuuta. © Pau Barrena / AFP / Lehtikuva

Operaatio Anubis teki kymmenessä päivässä sen, mitä siltä vaadittiin.

Niin ainakin Enric Millo, Espanjan hallituksen ylin virkamies Kataloniassa, uskoi vielä kansanäänestyksen aattona lauantaina 30. syyskuuta.

Hallituksen tehoiskun piti estää Katalonian itsenäistymistä koskeva kansanäänestys.

Muualta Espanjasta lähetetetyt kansalliskaartin ja poliisin yksiköt olivat sulkeneet ja eristäneet 1 300 kaikkiaan 2 315 äänestyspaikasta. Ne olivat penkoneet Katalonian kapinallisen aluehallinnon Generalitatin viestikeskuksen, lamauttaneet verkkoäänestysohjelmat ja katkoneet digitaaliset yhteydet äänestyspaikoille.

Kymmenen miljoonaa äänestyslippua ja tuhansia vaaliuurnia oli takavarikoitu virastoista, kirjapainoista ja jakeluyhtiöistä. Kansanäänestyksen tärkeimpiä puuhamiehiä oli pidätetty.