Oliivipuut ovat kärsineet Xylella fastidiosa -bakteerista pahiten Etelä-Italiassa Apulian alueella.

Kasvitauti uhkaa Eurooppaa

Välimeren oliiviviljelmillä on käynnissä joukkotuho. Etelä-Italiaan iskeneen tappajabakteerin torjunta tukahtui aatteelliseen kiistelyyn ja laiminlyönteihin.

Oliivipuut ovat kärsineet Xylella fastidiosa -bakteerista pahiten Etelä-Italiassa Apulian alueella. © MANUEL ROMANO / ZUMA PRESS / MVPHOTOS
Eurooppa 15.11.2019 06:00
Teksti Hannu Pesonen

Apulian maakunnassa Italian saappaankorossa sijaitseva Salenton seutu on koko Euroopan arvokkaimpia laatuoliiviöljyjen tuotantoalueita.

Nyt oliivilehdot Gallipolin ja Leccen välillä ovat täynnä palaneita kantoja ja pystyyn kuolleita puita. Oksista roikkuvat harvat lehdet ovat käpristyneet ruskeiksi ja rutikuiviksi. Niiden keskellä ei näy täysikasvuisia puita, joiden lehdet hohtaisivat hopeanvihreinä ja terveinä.

Oliivipuut on tuhonnut luontoon vahingossa päässyt tappajabakteeri Xylella fastidiosa, jota kutsutaan kasvikunnan mustaksi surmaksi. Se on pikavauhtia noussut uhkaamaan koko Euroopan oliiviviljelmiä ja kenties myös muita hyötykasveja.

 

Oliivinkasvattajat Gallipolin lähellä alkoivat kymmenkunta vuotta sitten kiinnittää huomiota siihen, että puut heidän viljelmillään kituivat ja kuihtuivat oudosti.

Sisältö