Kansallissankaria syytetään Putinin agentiksi Ukrainassa – ”Kapinalliset eivät ole meidän vihollisiamme”

Nadia Savtšenko aikoo matkustaa Donetskiin neuvottelemaan separatistien kanssa.
Eurooppa 24.8.2016 14:12
Kansanedustaja Nadia Savtšenko puhui mielenosoituksessa Kiovassa 8. elokuuta 2016. © EFREM LUKATSKY / AP / LEHTIKUVA

Ukrainalainen naislentäjä Nadia Savtšenko nousi kansallissankariksi, kun hänet vapautettiin toukokuussa venäläisestä vankilasta. Hän oli vankeudessa kaikkiaan kaksi vuotta ennen kuin hänet vaihdettiin kahteen Itä-Ukrainassa vangittuun venäläissotilaaseen.

Savtšenko pidätettiin kesäkuussa 2014 Luhanskissa itäisessä Ukrainassa. Hänet kuljetettiin Venäjälle ja tuomittiin 22 vuodeksi vankeuteen kahdesta murhasta. Savtšenko kiisti syytteet ja korosti, että häntä vastaan nostettu syyte oli luonteeltaan poliittinen. Hänestä tuli nopeasti Ukrainassa Venäjän-vastaisen isänmaalisen taistelun symboli.

Savtšenko valittiin vankeusaikanaan poissaolevana kansanedustajaksi Julija Tymošenkon populistisen ja EU-myönteisen Isänmaa-puolueen listoilta. Savtšenko on ilmoittanut olevansa valmis pyrkimään Ukrainan seuraavaksi presidentiksi.

Savtšenkon poliittinen ura on alkanut kuitenkin ristiriitaisissa tunnelmissa. Hän on tehnyt parlamentissa useita Venäjän kantoja myötäileviä ehdotuksia ja häntä syytetään nyt presidentti Vladimir Putinin agentiksi.

Savtšenkon mukaan Ukrainan pitäisi luopua länsimaiden tuella neuvotellusta Minskin rauhansopimuksesta ja ryhtyä neuvottelemaan suoraan kapinallisten kanssa, kuten Venäjä on vaatinut.

”He eivät ole meidän vihollisiamme”, Savtšenko sanoo Kyiv Postin mukaan.

Savtšenkon ehdotus on myrkkyä Ukrainan hallitukselle. Se pitää kapinallisia terroristeina ja kieltäytyy ehdottomasti neuvottelemasta heidän kanssaan.

Venäläisten lehtitietojen mukaan Savtšenko aikoo matkustaa syyskuussa Donetskiin neuvottelemaan kapinallisten kanssa. Sen lisäksi hän on ehdottanut, että Yhdysvallat ja EU luopuisivat Venäjän vastaisista pakotteistaan, koska ne haittaavat lähinnä tavallisten ihmisten elämää.

 

Nadia Savtšenkolle myönnettiin kesäkuussa virallinen ”Ukrainan sankarin” arvonimi. Nyt arvonimen esittäjä on pyytänyt presidentti Petro Porošenkoa perumaan sen. Hänen mukaansa Venäjän viranomaiset värväsivät vankilassa Savtšenkon, joka toimii nyt Ukrainaa vastaan.

Savtšenkon väitetään tukevan kannanotoillaan Viktor Medvedtšukia, joka edustaa Ukrainaa Minskin sopimuksen mukaisessa vankienvaihtotyöryhmässä. Liikemies-poliitikko Medvedtšuk kuuluu Ukrainan vanhan vallan edustajiin ja Putin on hänen tyttärensä kummisetä.

Ex-pääministeri Arseni Jatsenjukin Kansanrintaman kansanedustaja Anton Geratšenko väittää, että Savtšenko olisi Putinin lähettämä ”Troijan hevonen”. Ukrainalainen politiikan tutkija Oleksandr Paliy epäilee puolestaan, että Venäjän viranomaiset olisivat asettaneet vapauttamisen ehdoksi, että Savtšenko tekee tämän suuntaisia poliittisia aloitteita.

Savtšenko kiistää syytökset jyrkästi.

Hän sanoo pyrkivänsä vain siihen, että Itä-Ukrainaan saadaan lopultakin rauha. Hänen mukaansa monet ukrainalaiset poliitikot käyttävät kovaa kieltä Venäjää vastaan, mutta tekevät samaan aikaan menestyviä liiketoimia venäläisten kanssa.

”Toivon, että ihmiset kuuntelisivat eivätkä vain puhuisi. Silloin he ymmärtäisivät sanomani”, hän sanoo Kyiv Postissa.

Savtšenko sanoo ymmärtävänsä Itä-Ukrainan kapinallisalueilla asuvien ihmisten huolia. ”He kertoivat minulle olevansa onnettomia. Mutta Ukraina ei halua täyttää heidän toiveitaan.”

 

Samaan aikaan Ukrainan syyttäjänvirasto on julkaissut ääninauhoja puheluista, jotka osoittavat Venäjän hallinnon järjestelleen Krimin ja itäisen Ukrainan levottomuuksia Ukrainan vallankumouksen aikoihin kevättalvella 2014.

Nauhoilla esiintyy muun muassa presidentti Putinin neuvonantajana Krimillä toiminut Sergei Glazjev.

Ukrainan syyttäjävirasto on käynnistänyt rikostutkinnan Glazjevin, puolustusministeri Sergei Šoigun ja parinkymmenen venäläisvirkamiehen toimista. Syyttäjä Juri Lutsenkon mukaan heitä epäillään rikoksista Ukrainan kansallista turvallisuutta vastaan.