Jopa 7000 vuotta vanhoja kalliopiirroksia – kivinen Kalevala löytyy Vienan Karjalasta

Arvokas alue halutaan pelastaa lisäämällä matkailua.
Eurooppa 21.9.2014 18:00
Pentti Väistö
Belomorskin lähellä on yli 2000 kalliopiirrosta. © Igor Georgijevski

Vain vajaan 10 kilometrin päässä Belomorskin kaupungissa Vienan Karjalassa on arvokas Zalavrugan kalliopiirrosalue. Sen kuvakentillä on yli 2000 kalliopiirrosta. Niiden arvioidaan olevan jopa 7000 vuotta vanhoja.

Osa näistä Uikujoen piirroksista on turmeltunut. Alueella kalastelleet ja erästelleet asukkaat ja matkailijat ovat muun muassa polttaneet nuotioita piirrosten päällä. Osa piirroksista on turmeltunut vesirakennustöiden yhteydessä.

Tutkijoiden mukaan mitä ilmeisimmin suomalais-ugrilaisten esi-isät ovat tehneet kalliopiirrokset.

Belomorskin kalliopiirroksia käy vuosittain ihailemassa noin 12 000 venäläismatkailijaa, vaikka alueelle johtavia teitä ja polkuja ei ole edes kunnolla merkitty.

Piirrosten säilyminen pyritään nyt turvaamaan houkuttelemalla alueelle lisää turisteja. Näitä varten sinne on ryhdytty rakentamaan infrastruktuuria.

”Pyrimme innostamaan paikallisia ihmisiä matkailuyrittäjiksi ja tarjoamaan palveluja piirrosturisteille. Kun matkailu lisääntyy, se tuo tuloja, ja näin asukkaat ottavat vastuun alueesta ja ymmärtävät sen suunnattoman arvon”, sanoo venäläis-suomalaista ”pelastushanketta” johtava Jelena Bagajeva Petroskoista.

Bagajeva itse on matkailuyrittäjä. Hänen lisäkseen mukana on myös belomorskilainen matkatoimisto. Euroopan unionin rahoittama Rock Art Bridge -nimellä tunnettu kaksivuotinen hanke päättyy tänä vuonna.

 

Tuloksia on saatu, mutta itsestään selvää kalliopiirrosalueen rauhoittaminen ei vielä ole. Puisia kävelyteitä, saniteettitiloja ja taukotupa on tehty, mutta kaupalliset palvelut puuttuvat.

”Piirrokset ovat kivistä Kalevalaa, eivät pelkkiä symboleja. Niissä kuvataan Belomorskin seudulla asuneiden ihmisten arkipäivää”, kertoo Suomen Muinaistaideseuran monivuotinen puheenjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen, tutkija Rauno Lauhakangas.

Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuslaitoksella työskentelevä Lauhakangas on vieraillut alueella useita kertoja ja tehnyt tiivistä yhteistyötä venäläisten kanssa.

Yhteistyön tuloksena viimeisimmät vuonna 1998 löydetyt kalliopiirrokset esitellään näyttävästi Vantaalla Tiedekeskus Heurekan Arkeologian yössä 4. päivänä joulukuuta. Kuolan niemimaalta tuleva aineisto on tuolloin esillä ensi kertaa Länsi-Euroopassa.

”Kalliopiirrokset paljastavat, että Vienan merellä on ollut jopa mursuja, sillä niitäkin on piirroksissa kuvattu”, kertoo Rauno Lauhakangas innostuneena.

Rock Art Bridge -hankkeessa on Venäjän tiedeakatemian Karjalan tutkimuskeskuksen lisäksi myös Belomorskin kaupunki, jonka infrastruktuuri on  rapistumassa nopeasti.

Suomalaisena osapuolena on muuan muassa Suomussalmen kunta, jonka alueella on puolestaan merkittävä Värikallion kalliomaalausalue. Hankkeen yksi tavoite on luoda Belomorskin ja Suomussalmen välille virtuaalinen kivikautinen silta edistämään kulttuurimatkailua yli rajojen.