Jalkapallo voi pelastaa EU:n

KOLUMNI: Pitäisikö Saksan hävitä tahallaan Pohjois-Irlannille EM-kisoissa?

Euroopan unioni
Teksti
Jan Erola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hitler ja Napoleon yrittivät samaa kuin EU, vain toisin keinoin. Näin murjaisi Lontoon ex-pormestari Boris Johnson, joka todennäköisimmin selviää tästäkin möläytyksestä kuin Donald Trump. Narreilla on eri pelisäännöt kuin meillä muilla. Johnsonin vastustajat kutsuvat häntä ”parin pennin Churchilliksi”, onhan hän kirjoittanut Winston C:stä ihailevan opuksen ja ratsastanut esikuvansa oletetuilla mielipiteillä yhteiseurooppalaisuutta vastaan.

Brittien ennakkoluulot saksalaisia kohtaan ulottuvat paljon pidemmälle kuin viime vuosisadan kahteen maailmansotaan. Saksasta tuli uhka Britannialle 1800-luvun lopussa, kun se yhtenäistyi ja seurasi teollistumisessaan brittien jalanjälkiä. Siirtomaiden hankinnassa Saksa tuli pahasti jälkijunassa, mutta asevarustelu ja erityisesti laivaston rakentaminen herättivät epäluuloja Britanniassa ennen maailmansotia.

Euroopan talousmahdin asemasta kilpaileminen on jatkunut tähän päivään, josta esimerkkinä on Lontoon ja Frankfurtin kilvoittelu rahamaailman huomiosta. Kansallistunteita herättävä autoteollisuus kukoistaa jälleen Britanniassa, mutta nyt se on ulkomaalaisten käsissä: Jaguarin ja Land Roverin omistaa intialainen Tata, Minin ja Rolls Roycen saksalainen BMW, Bentleyn isäntä on Volkswagen.

 

Johnsonin natsikortin käyttö toi mieleen jalkapallon EM-kisat vuonna 1996 Englannissa, jossa Saksa kohtasi välierässä kisojen isäntämaan Englannin. Ennen ottelua The Mirror julisti sakemanneille: ”Achtung! Antautukaa!”, The Daily Star lupasi brittien pommittavan sakut palasiksi, ja The Sun uhkasi samaa: ”Let’s Blitz the Fritz!” Lehtikuvituksissa pelaajille ympättiin maailmansotien aikaisia univormuja.