Saappaan muotoinen aukko

Italian yhtenäisyys natisee liitoksistaan ja EU-mielisyys on koetuksella.

näkökulma 23.02.2018 06:00
Hanna Ojanen
© OUTI KAINIEMI

Italiassa pidetään parlamenttivaalit 4. maaliskuuta. Keskustaoikeistoksi kutsuttu populistien ja oikealle sijoittuvien puolueiden koalitio on vahvoilla. Yksittäisistä puolueista suurimmaksi arvellaan populistista Viiden tähden liikettä, jota seuraa keskustavasemmiston Demokraattinen puolue.

Hallituksen muodostamisesta voi tulla vaikeaa. Italiassa hallitukset vaihtuvat tiheään: seitsemäänkymmeneen tasavallan vuoteen mahtuu 63 hallitusta, joista viisi ei pysynyt koossa kahta viikkoakaan. Nyt kysytään, mitä vahvistuva populismi merkitsee Italian taloudelle ja sen Eurooppa-politiikalle.

Päällisin puolin EU on tällä hetkellä vahvasti italialaisjohdossa. Mario Draghi johtaa Euroopan keskuspankkia, Antonio Tajani on Euroopan parlamentin puhemies, ja Federica Mogherini johtaa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Lahjakkuusvientiä Italiasta Eurooppaan, sanoo Politico-lehti, mutta arvioi, ettei tästä ole maalle seurannut paljoakaan vaikutusvaltaa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Hanna Ojanen
Hanna Ojanen

Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan dosentti, jonka erityisalaa on eurooppalainen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Sisältö