Italian suuri polttoainehuijaus: mafiajärjestöt yhdistivät voimansa – tankkaaja hyötyi puoli senttiä litralta, rikolliset miljardin

’Ndranghetan ja Camorran hanke ulottui eri puolille Eurooppaa. Jäljityksessä auttoi uusi EU-lainsäädäntö, jonka ansiosta varoja voitiin jäädyttää.
Eurooppa 15.4.2021 20:18
Mafiajärjestö 'Ndranghetan oikeudenkäynnissä syyttäjänä toimiva Nicola Gratteri Roomassa poliisien turvaamana tammikuussa 2021. Gratteri johtaa myös öljymafian tutkintaa.
Mafiajärjestö 'Ndranghetan oikeudenkäynnissä syyttäjänä toimiva Nicola Gratteri johtaa myös öljymafian tutkintaa. © Alberto Pizzoli / SFP / Lehtikuva

Italian talousrikosviranomaiset tekivät 8. huhtikuuta valtiolle miljarditilin. Tai paremminkin: he saivat takaisin miljardin verran omaisuutta, joka valtiolle olisi kuulunut jo kauan sitten.

L’operazione Petrolmafie Spa, Operaatio Öljymafiat Oy, iski heti aamulla yli tuhannen poliisin voimin yli sataan laittomasta polttoainekaupasta epäiltyyn, mafian omistamaan kohteeseen eri puolilla Italiaa. Joukossa oli yksityisasuntoja, maatiloja ja liikeyrityksiä.

Tulos oli muhkea. Viranomaiset takavarikoivat mafian omaisuutta noin 950 miljoonan euron edestä: arvoasuntoja, liikekiinteistöjä, käteistä, rahaa pankkitileiltä. Toistasataa yritystä asetetiin väliaikaiseen liiketoimintakieltoon ja niiden asiakirjat, tilit ja toimistot suljettiin.

Iskussa pidätettiin kaikkiaan 71 rikoksista epäiltyä mafiosoa ja heidän yhteistyökumppaniaan Napolissa, Roomassa, Reggio Calabriassa ja Catanzarossa. Suurin osa heistä vietiin kalterien taakse odottamaan oikeudenkäyntiä, loput määrättiin kotiarestiin, kertoo kaikkien pidätettyjen nimet sekä eri alueilla takavarikoidut omaisuudet luetellut calabrialaislehti Il Vibonese.

Samanaikaisesti talousrikostutkijat jäädyttivät mafian peiteyhtiöiden pankkitilejä ympäri Eurooppaa yhteistyössä EU:n syyttäjälaitosten yhteistyöelimen Eurojustin ja kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin kanssa. Tilejä suljettiin Saksassa, Bulgariassa, Romaniassa, Unkarissa, Kroatiassa ja Maltalla.

 

Öljymafia on Italian kahden tällä hetkellä vahvimman rikollisjärjestön varsin tuore yhteishanke. Järjestöt ovat eteläisen Calabrian maakunnan mafia ’Ndrangheta ja Napolin suurkaupunkialueen mafia Camorra.

Molemmat mafiajärjestöt ovat tähän asti olleet pääasiassa toistensa kilpailijoita. Ne ovat ottaneet välillä verisesti yhteen taistellessaan rikollisen liiketoimintansa reviireistä ja markkinoista.

Yhteinen sävel löytyi polttoainekaupasta 2010-luvun puolivälissä. Kyseessä oli uusi aluevaltaus, jolla kummallakaan ei ollut entisiä etuja puolustettavanaan.

Laitonta polttoainekauppaa ovat pyörittäneet useat Camorran ja ’Ndranghetan klaanit. Sen lonkerot ovat ulottuneet pääkaupunkiin Roomaan ja Pohjois-Italiaan asti.

Öljymafia on salakuljettanut Italiaan dieselöljyä ja bensaa Itä-Euroopan maista kuten Bulgariasta. Sen lisäksi polttoaineita on tuotu väärennetyillä tuontiasiakirjoilla, jotka ovat väittäneet lastin olevan jotain aivan muuta. Usein diesel on tuotu maatalouskoneöljynä, josta peritään pienempiä tuontitulleja.

Sen jälkeen mafiat ovat varastoineet, jaelleet ja myyneet polttoaineen omien peiteyhtiöittensä ja jakeluasemiensa kautta.

Ansiot ovat kertyneet polttoaine-, liikevaihto- ja tuontiverojen kiertämisestä. Veronkiertoa varten mafiat olivat rakentaneet Italian lisäksi ainakin kuuteen muuhun maahan ulottuvan peiteyhtiöiden verkoston.

Viranomaisten tehoiskun kohteiksi joutuneiden yritysten joukossa on polttoaine- ja energiayhtiöiden lisäksi ainakin rahoitusalan, tukkukaupan, rakennus-, kirjanpito-, kuljetus- ja maatalousalan yrityksiä.

Ulkomaisista linkeistä keskeisimmät ovat olleet Saksassa ja Bulgariassa. Ne ovat jo kauan olleet ’Ndranghetan keskeisiä tukialueita, joissa se on järjestellyt kukoistavia huumeliiketoimiaan.

Öljymafiapidätysten kasvoiksi on noussut mafian kiristämä julkkis ja öljyperijätär Anna Bettozzi.

Toiminta on paloiteltu useiksi erillisiksi yksiköiksi, joita eri klaanit ovat hoitaneet yhteisten mallien mukaan.

Esimerkiksi yhteen ’Ndranghetan dieselöljyhankkeeseen osallistui 12 peiteyhtiötä, viisi polttoainevarastoa ja 37 jakeluasemaa. Tässä operaatiossa mafia toi Italiaan yksin tilivuoden 2018-2019 aikana verottomasti polttoaineita kuusi miljoonaa litraa ja kiersi 5,8 miljoonan euron verot.

Camorra ja ’Ndrangheta ovat pesseet samojen peiteyhtiöiden avulla myös muilla laittomilla liiketoimillaan hankkimaansa rahaa.  Yhtiöiden postilaatikkokonttorien ja pankkitilien välillä on kierrätetty tuhansittain tekaistuja laskuja ja maksutositteita toimituksista, joita ei ole koskaan tapahtunut.

Puskureikseen mafia on hankkinut myös toimivia yhtiöitä hyödyntäen ikivanhaa mutta aina tehokasta konstiaan: Se lähestyy taloudellisesti epätoivoisessa tilanteessa painiskelevia yrittäjiä setelitukun kanssa. Veljellistä apua tarjotaan siinä vaiheessa, kun sitä on jo mahdoton saada rahalaitoksilta. Suurpiirteiset ”maksat sitten kun jaksat” -lupaukset muuttuvat nopeasti piiruntarkoiksi käskyiksi, joilla mafia ohjaa puristusotteeseensa joutuneita yrityksiä.

Öljymafiapidätysten kasvoiksi on noussut mafian kiristämä julkkis ja öljyperijätär Anna Bettozzi, 62.

Hänet tunnetaan iskelmälaulajana nimellä Anna Bettz, ja hänen uraansa on leimannut pyrkimys yltää julkisuustemppujen avulla yhä korkeammalle.

Jalokiviään, autojaan ja luksusasuntojaan mielellään toimittajille ja someyleisölle esitellyt Bettozzi peri mieheltään vakavaraisen öljy-yhtiön Max Petrolin, muttei osannut pitää omaisuudestaan kiinni.

Bettozzin yhtiö oli ajautumassa konkurssiin, kun Camorra tarjoutui ”pelastamaan” sen vaikeuksista.

Yhtiön nimi muutettiin Made Petrol Italiaksi.

Nimessä on tahatonta ironiaa. Yhtiö todella tehtaili Italiassa öljyä – mutta tyhjästä. Sen kautta pestiin puhtaaksi mafiarahaa 184 miljoonaa euroa, minkä Camorra sijoitti laillisiin kiinteistöihin ja asuntoihin.

Mafia pumppasi rikollista rahaa Bettozzin öljy-yhtiöön niin, että sen liikevaihto paisui kolmessa vuodessa 90 miljoonasta eurosta 370 miljoonaan euroon, osoittaa syyttäjien keräämä asiakirja-aineisto.

Jotain jäi Bettozzillekin. Häntä tutkittiin ensi kerran jo Italian ja Ranskan rajalla Ventimigliassa keväällä 2019, kun diiva ajoi Rolls-Royce-loistoautollaan Cannesin elokuvafestivaaleille. Autoa tarkastaneet poliisit löysivät 300 000 euron matkakassan käteistä.

Tarkastuksen aikana Bettozzi soitti lakimiehelleen. Puhelun tallenteesta kuultiin, miten tämä kysyi laulajalta, oliko hänellä tallella Milanon hotellin tallelokeron avain. Lakimiehen kuultiin naksauttelevan moittivasti kieltään ja läksyttävän Bettozzia siitä, ettei tämä ollut kätkenyt avainta pikkuhousuihinsa niin kuin oli neuvottu.

Poliisit takavarikoivat Milanon-hotellista sittemmin 1,4 miljoonaa euroa käteistä.

Bettozzi, hänen molemmat tyttärensä sekä toinen vävynsä pidätettiin huhtikuun alun tehoiskussa. Made Petrol Italian toiminta ja varat jäädytettiin.

 

On vielä epäselvää, kuinka tehokkaasti viranomaiset ovat nyt onnistuneet pureutumaan öljymafian ytimeen.

Mafian kannalta hyvin huolestuttavaa on kuitenkin se, että tällä kertaa viranomaiset pääsivät kiinni mafian uuteen liiketoimintaan jo muutamassa vuodessa sen käynnistymisen jälkeen.

Rikollisen rahan jäljittämistä ja takavarikointia auttoi suuresti joulukuussa 2020 voimaan tullut uusi EU-lainsäädäntö, joka mahdollistaa rikoksella ansaittujen varojen ja omaisuuden jäädyttämisen unionin jäsenmaissa.

Mafia ei selvästikään ollut varautunut etukäteen siihen, mitä sen soveltaminen tuo tullessaan, eikä siihen, että se tapahtuisi näin nopeasti.

Italian viranomaiset saivat tärkeää tukea Eurojustilta, jonka päätehtävä on tehostaa EU-maiden yhteistyötä laajamittaisen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Eurojust käytännössä hankki ulkomaisten pankkitilien jäädyttämiseen tarvitut suostumukset kohdemaiden oikeusviranomaisilta.

Viranomaisten valmius selittyy sillä, että ne ovat voineet kerätä aineistoa öljymafiasta ikään kuin ilmaiseksi ja sivutuotteena ilman, että epäilyn kohteilla on ollut tutkinnasta tietoa.

Isku öljymafian ytimeen on nimittäin suoraa seurausta Italian suurimmasta mafiaoikeudenkäynnistä 30 vuoteen. Se alkoi 13. tammikuuta calabrialaisessa Lamezia Termen kaupungissa.

 

Oikeudenkäynnin tavoitteena on murtaa ’Ndrangheta, joka nousi Italian suurimmaksi rikollisjärjestöksi sen jälkeen kun Sisilian mafian Cosa Nostran yli 300 jäsentä ja liittolaista tuomitiin edellisessä suuroikeudenkäynnissä vuosina 1986–1992.

’Ndranghetan liikevaihto on yli 50 miljardia euroa vuodessa eli 3–4 prosenttia Italian kansantuotteesta. Järjestö valvoo valtaosaa Etelä-Amerikan kokaiinituonnista Eurooppaan ja lypsää Italian julkista alaa, jonka hankekilpailutusta sen peiteyhtiöiden toiminta vääristää raskaasti; ne laskuttavat rankasti huonosta työstä.

Järjestö kontrolloi myös suurta osaa aiemmin mafiavapaana pidetyn Pohjois-Italian suurkaupungin Milanon taloudesta.

Kotiseudullaan Calabriassa ’Ndrangheta hallitsee lähes täysin rakennus- ja kuljetusmarkkinoita ja satamia sekä pitää otteessaan paikallishallintoa.

Suuroikeudenkäynnissä on syytettyinä noin 350 ’Ndranghetan päällikköä ja rivijäsentä sekä rikollisjärjestöä tukeneita korkea-arvoisia poliitikkoja, viranomaisia ja liikemiehiä. Heidän joukossaan ovat muun muassa entisen pääministerin Silvio Berlusconin Forza Italia -puolueen senaattori sekä Calabrian maakunnan kaupunginjohtajien yhdistyksen puheenjohtaja.

Heitä vastaan puhuu 900 todistajaa, joiden joukossa on ensi kertaa myös ’Ndranghetan johtoon kuuluvia mafiosoja.

Syytettyjen pidätyksiä ja esitutkintaa on valmistellut yli 3 000 poliisia ja oikeusviranomaista viiden vuoden ajan. Valtaosa syytetyistä vangittiin joulukuussa 2019 eri puolilla Italiaa sekä Saksassa, Sveitsissä ja Bulgariassa.

Suuroikeudenkäynti keskittyy Vibo Valentian aluetta Calabriassa johtavaan Mancuson klaaniin, joka on huumekuljetusten ja -kaupan tärkeimpiä järjestöjä maailmassa. Se on ujuttautunut paikallishallintoon ja liikeyrityksiin ja valvoo Calabrian poliitikkoja, maakunnan länsirannikkoa sekä Gioia Tauron suursatamaa.

Pidätettyjä syytetään virallisesti murhista, huumeiden maahantuonnista ja kaupasta, kiristyksestä, rahanpesusta ja viranomaisten lahjomisesta.

 

Öljymafiatoiminta, sen laajuus ja ’Ndranghetan yhteydet Camorraan kirkastuivat jo suuroikeudenkäynnin esitutkinnan, kuulustelujen ja todistajanlausuntojen alkuvaiheessa.

Tutkijoille selvisi, että Mancuson perhe oli ollut myös sen keskeisiä järjestelijöitä. Huumeiden tuonti- ja jakeluverkostonsa ansiosta se huolehti myös laittomien polttoaineiden salakuljetuksesta ja jakelusta välivarastoihin.

Mancusojen lisäksi mukana on ainakin kahdeksan ’Ndrangheta-klaania, joukossa Calabrian vahvimpiin kuuluvat Piromallin ja Cataldon perheet.

Syyttäjät ja rikostutkijat ovat keränneet suuroikeudenkäynnin esitutkinnan aikana kaikkiaan 24 000 puhelunauhoitetta.

”Monissa niistä todettiin, että öljy tuottaa parempia voittoja kuin huumeet. Ja missä on rahaa, siellä on mafia”, sanoo suuroikeudenkäyntiä ja sen valmistelua johtava valtionsyyttäjä Nicola Gratteri.

Gratteri johtaa myös öljymafian tutkintaa. Syyttäjälaitos ja poliisiviranomaiset ovat kuitenkin valmistelleet sitä nyt tehtyihin pidätyksiin asti kaikessa hiljaisuudessa.

Syy vaitonaisuuteen ei johdu ainoastaan halusta suojata tutkintaa mafialta vaan myös muilta viranomaiskollegoilta.  Calabria on Italian ja koko Länsi-Euroopan köyhimpiä alueita. Mafia on tunkeutunut niin syvälle sen hallintoon, oikeuslaitokseen, talouteen ja yhteiskuntaan, että maakuntaa kutsutaan Italian romahtaneeksi valtioksi.

”Suuroikeudenkäynnin esitutkinta on osoittanut, että viranomaiset ja hallinto ovat kirjaimellisesti olleet ’Ndranghetan palveluksessa”, tiivisti Gratteri ranskalaisen France24-uutiskanavan haastattelussa.

Tilanne ei ole kovin paljon parempi Camorran hallitsemassa Napolissa ja Campanian maakunnassa. Öljymafian rikosvyyhti on ”korostanut tiivistä ja laajaa yhteyttä, joka viranomaisten joukossa olevien valkokaulusrikollisten ja mafioiden välillä vallitsee”, syyttäjät muistuttivat hiljattain yhteislausunnossaan.

Öljymafian päätekijäksi Camorran osalta on paljastunut Moccian perhe.

Se tunnetaan paitsi erittäin vaarallisista ja väkivaltaisista teloituksista myös kyvystään liittoutua vallanpitäjien, viranomaisten, poliitikkojen ja yksityisten liikemiesten kanssa.

 

Öljymafia on tyly esimerkki siitä, miten pahaa jälkeä Camorran ja ’Ndranghetan yhteistyö saa aikaan. Muutamassa vuodessa vauhtiin polkaistu operaatio oli ilmeisesti laajenemassa merkittävästi juuri kun viranomaiset pääsivät siihen kiinni.

Viranomaisten mukaan ’Ndrangheta neuvotteli jo kaasu- ja öljytoimituksista Kazakhstanin suurimman öljy-yhtiön KMG:n kanssa, kertoo italialainen uutistoimisto Ansa.

Rikollisjärjestön tarkoituksena oli rakentaa myös oma öljyterminaali Calabrian länsirannikolle, jonka satamia ja teollisuusalueita sen klaanit hallitsevat.

Kolmenkymmenen vuoden takaisessa mafiaoikeudenkäynnissä Sisiliassa tuomittiin satoja Cosa Nostran jäseniä. Oikeudenkäynti vaati sen johtavien tutkintatuomarien Paolo Borsellinon ja Giovanni Falconen hengen, mutta heikensi Sisilian mafiaa niin paljon, ettei se ole koskaan toipunut entiselleen. Cosa Nostra on nytkin jätetty pitkälti ’Ndranghetan ja Camorran yhteistyön ulkopuolelle. Sille on annettu muodon vuoksi lähinnä statistin osa joissakin hankekuvioissa.

’Ndranghetaa vastaan käytävän suuroikeudenkäynnin käynnistyessä tammikuussa arvuuteltiin, voiko sille käydä samalla tavalla kuin Cosa Nostralle. Myös öljymafian kukistaminen koettelee enemmän sitä kuin Camorraa.

Jos suuroikeudenkäynti onnistuu tavoitteissaan murskata ’Ndranghetan mahti, lopputulos voi kuitenkin olla, että mafioiden valta-asema vain vaihtuu ja Camorra perii calabrialaisten paikan Italian vahvimpana rikollisjärjestönä.

Entä kuluttajat? He ovat saaneet öljymafian ylläpitämillä jakeluasemilla ehkä puolen sentin hyödyn litralta silloin tällöin.

Italian polttoainekauppiaat vahtivat toistensa mittarihintoja mustasukkaisesti sentin kymmenesosan tarkkuudella. Jatkuvat reilut alennukset tankkaajille olisivat herättäneet nopeasti kiusallisia epäilyjä.

Ja kun niitä ei annettu, virtasi tankeilta enemmän tuloja öljymafian tileille.