Italian hallitusneuvottelut loppusuoralla – EU pelkää uutta eurokriisiä

Äärioikeiston ja populistien radikaalit lupaukset hermostuttavat markkinoita, korot kääntyivät nousuun.
Eurooppa 17.5.2018 15:26
Pohjoisen liiton Matteo Salvini ja Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maio jatkavat neuvotteluita ministerilistasta.
Pohjoisen liiton Matteo Salvini ja Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maio jatkavat neuvotteluita ministerilistasta. © Alberto Pizzolli ja Filippo Monteforte / AFP PHOTO / LEHTIKUVA

Italian hallitusneuvottelut ovat edenneet loppusuoralle. Äärioikeistolaisen Legan (Pohjoisen liitto) ja populistisen Viiden tähden liikkeen johtajat ovat päässeet alustavaan sopimukseen hallitusohjelmasta päiväkausia jatkuneissa neuvotteluissa.

Neuvottelut ministerilistasta jatkuivat edelleen torstaina 17.5. Kovin vääntö käydään pääministerin paikasta, sillä Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maio, 31, ja Legan nokkamies Matteo Salvini, 45, eivät hyväksy toisiaan hallituksen johtoon. Di Maion mukaan tarkoituksena on löytää ehdokas, jonka molemmat puolueet voisivat hyväksyä.

39-sivuisesta hallitusohjelmasta julkisuuteen tihkuneet tiedot hermostuttavat markkinoita. Italian valtionlainojen korot ovat nousussa ja osakekurssit laskussa. Epävarmuus on heijastunut myös Espanjan, Kreikan ja Portugalin korkoihin.