Calabrian kohtalonhetki

Italian suurin mafiaoikeudenkäynti 30 vuoteen pyrkii murtamaan maan vahvimman rikollisjärjestön ’Ndranghetan selkärangan.

ulkomaat 29.01.2021 06:00
Hannu Pesonen
Lamezia Termen kaupunkiin rakennettiin oikeudenkäyntiä varten turvasali, jossa on tilaa 350 syytetylle avustajineen.
Lamezia Termen kaupunkiin rakennettiin oikeudenkäyntiä varten turvasali, jossa on tilaa 350 syytetylle avustajineen. © GIANLUCA CHININEA/AFP/LK

”Vaikuttavinta on, kuinka kattavasti mafia on veljeillyt viranomaisten ja hallinnon kanssa. Ne ovat olleet kirjaimellisesti sen palveluksessa.”

Syyttäjä Nicola Gratteri tiivisti karusti esitutkinnan tulokset, kun hänen johtamansa Italian suurin mafiaoikeudenkäynti kolmeen vuosikymmeneen käynnistyi 13. tammikuuta calabrialaisessa Lamezia Termen kaupungissa.

Tavoitteena on murtaa eteläisen Calabrian maakunnan mafia ’Ndrangheta. Se nousi Italian suurimmaksi rikollisjärjestöksi sen jälkeen, kun Sisilian mafian Cosa Nostran yli 300 jäsentä ja liittolaista tuomittiin edellisessä suuroikeudenkäynnissä vuosina 1986–1992.

Tuolloin operaatiota johtaneet tuomarit Giovanni Falcone ja Paolo Borsellino maksoivat saavutuksesta hengellään. Uudesta rikosjutusta vastaava mafiasyyttäjä Gratteri on elänyt jo 30 vuotta poliisin suojeluksessa.

Sisältö