Irlantien rajasta uhkaa tulla salakuljettajien paratiisi, jos kova brexit toteutuu

Mikään automaatio ei kykene tarkastamaan ohikiitävästä rekasta esimerkiksi sitä, onko sen lastina olevissa naudoissa suu- ja sorkkatautia.
Eurooppa 7.8.2019 12:00
Britannian Pohjois-Irlannin ministeri Julian Smith (vas.) tapasi Britannian pääministeri Boris Johnsonin Belfastissa 31. heinäkuuta 2019.
Britannian Pohjois-Irlannin ministeri Julian Smith (vas.) tapasi Britannian pääministeri Boris Johnsonin Belfastissa 31. heinäkuuta 2019. © POOL / AFP / LEHTIKUVA

Britannian erosopimuksen hyväksymisen keskeiseksi kysymykseksi on noussut se, miten Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan raja voitaisiin pitää vapaana myös brexitin jälkeen.

Britannian väistyneen pääministerin Theresa Mayn neuvottelemaan ja brittiparlamentin kolmeen kertaan hylkäämään erosopimukseen liittyi niin sanottu backstop-sopimus. Se olisi pitänyt Britannian automaattisesti tulliliitossa EU:n kanssa siihen asti, kunnes rajakysymykseen löydetään vaihtoehtoinen ratkaisu.

Brexiteerit eli eron kannattajat eivät kuitenkaan voineet hyväksyä sitä, koska pahimmillaan järjestely pakottaisi Britannian pysymään loputtomiin tulliliitossa EU:n kanssa.

Vuonna 2017 parlamentin brexiteerien perustama ja AA-komissioksi (Alternative Arrangement Comission) nimeämä työryhmä on toistuvasti väittänyt, että fyysisiä rajatarkastuksia ei tarvita. Työryhmän mukaan ne voidaan korvata teknisellä valvonnalla.