Irlantien rajasta uhkaa tulla salakuljettajien paratiisi, jos kova brexit toteutuu

Mikään automaatio ei kykene tarkastamaan ohikiitävästä rekasta esimerkiksi sitä, onko sen lastina olevissa naudoissa suu- ja sorkkatautia.
Eurooppa 7.8.2019 12:00
Britannian Pohjois-Irlannin ministeri Julian Smith (vas.) tapasi Britannian pääministeri Boris Johnsonin Belfastissa 31. heinäkuuta 2019.
Britannian Pohjois-Irlannin ministeri Julian Smith (vas.) tapasi Britannian pääministeri Boris Johnsonin Belfastissa 31. heinäkuuta 2019. © POOL / AFP / LEHTIKUVA

Britannian erosopimuksen hyväksymisen keskeiseksi kysymykseksi on noussut se, miten Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan raja voitaisiin pitää vapaana myös brexitin jälkeen.

Britannian väistyneen pääministerin Theresa Mayn neuvottelemaan ja brittiparlamentin kolmeen kertaan hylkäämään erosopimukseen liittyi niin sanottu backstop-sopimus. Se olisi pitänyt Britannian automaattisesti tulliliitossa EU:n kanssa siihen asti, kunnes rajakysymykseen löydetään vaihtoehtoinen ratkaisu.

Brexiteerit eli eron kannattajat eivät kuitenkaan voineet hyväksyä sitä, koska pahimmillaan järjestely pakottaisi Britannian pysymään loputtomiin tulliliitossa EU:n kanssa.

Vuonna 2017 parlamentin brexiteerien perustama ja AA-komissioksi (Alternative Arrangement Comission) nimeämä työryhmä on toistuvasti väittänyt, että fyysisiä rajatarkastuksia ei tarvita. Työryhmän mukaan ne voidaan korvata teknisellä valvonnalla.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu