Hetki sitten Viktor Orbán ylisti Ibiza-videon Strachea, nyt kommentti oli niukka: ”Itävallassa alkoi ylimääräinen metsästyskausi”

Itävallan kriisi on nolo Unkarin Orbánille, joka vain pari viikkoa aiemmin kutsui Hans-Christian Strachea ”tulevaisuuden mieheksi”.
Eurooppa 20.5.2019 18:30
Itävallan Heinz-Christian Strache ja Unkarin Viktor Orbán Budapestissä 6. toukokuuta 2019.
Itävallan Heinz-Christian Strache ja Unkarin Viktor Orbán Budapestissä 6. toukokuuta 2019. © SZILARD KOSZTICSAK / AP / Lehtikuva

Itävaltaa kuohuttava niin sanottu Ibiza-gate on kiusallinen Euroopan oikeistopopulisteille. Olihan Italian Matteo Salvinin tarkoituksena ajaa liberaalit ulos EU:n hallinnosta yhdessä Itävallan Hans-Christian Strachen kanssa.

Erityisen nolo skandaali on kuitenkin Unkarin pääministeri Viktor Orbánille.

Vasta kaksi viikkoa sitten Orbán ylisti Itävallan populistista vapauspuoluetta (FPÖ) edustavaa varaliittokansleri Hans-Christian Strachea ”tulevaisuuden mieheksi”. Strache oli Orbánin vieraana Budapestissa 6. toukokuuta.

”Euroopan tulisi ottaa mallia Itävallasta, jossa keskusta-oikeisto tekee yhteistyötä oikeistovoimien kanssa. Itävallassa tapahtuu nyt paljon hyvää”, Orbán totesi itävaltalaislehden haastattelussa ja toisti saman hieman eri sanoin myös miesten yhteisessä tiedotustilaisuudessa.