Heitä Venäjä kutsuu fasisteiksi – Katso millainen on Ukrainan hallitus

Ministereistä neljä kuuluu äärioikeistoon, loput 16 eivät.
Eurooppa 21.3.2014 04:30
Grafiikka Hannu Kyyriäinen Teksti Teppo Tiilikainen
Ukrainan hallitus. Taustalla kuva Kiovan Itsenäisyyden aukiolta 18. helmikuuta, jolloin mielenosoitus yltyi väkivaltaiseksi yhteenotoksi mellakkapoliisin kanssa. © Efrem Lukatsky / AP, UNIAN, AP / Lehtikuva, Wikipedia, Markus Pentikäinen

Alla olevasta kuvasta näet, keitä Ukrainan hallitukseen kuuluu ja millaisia poliittisia kantoja ja kieliryhmiä he edustavat. Kun viet hiiren kuvan päälle tai kosketat kuvaa, saat näkyviin henkilöiden kohdalla olevat pyörylät. Kun kosketat pyörylää, voit lukea suosituksen.

Venäjän mukaan Ukrainan vallankumous nosti valtaan äärioikeistolaisen fasistihallituksen. Tosiasiassa hallituksen 20 ministeristä valtaosaa voi luonnehtia maltillisiksi demokraateiksi.
Presidentti Oleksandr Turtšynov, pääministeri Arseni Jatsenjuk ja viisi muuta ministeriä kuuluvat vankilasta vapautuneen Julija Tymošenkon keskustaoikeistolaiseen Isänmaa-puolueeseen, joka kannattaa EU:ta ja hyviä suhteita Venäjään.
Hallituksen toinen varapääministeri, ympäristöministeri, maatalousministeri ja puolustusministeri edustavat kansallismielistä ja populistista Svoboda-puoluetta, jota voi pitää äärioikeistolaisena.
Svobodan ohjelmassa oli 1990-luvulla viitteitä kansallissosialismista ja juutalaisvastaisuudesta, mutta ne on pyyhitty sittemmin pois. Puoluetta voi nykyisin verrata esimerkiksi Ranskan kansalliseen rintamaan ja Unkarin Jobbik-puolueeseen.
Varsinaisilla ääriryhmillä kuten Oikealla sektorilla ja Yhteinen asiamme -liikkeellä on varsin vähän kannatusta, eivätkä ne ole parlamentissa. Venäjän terroristina etsintäkuuluttama Oikean sektorin johtaja Dmytro Jaroš on Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston varapuheenjohtaja

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu