Hätkähdyttävä selvitys Venäjästä: Neuvostoihminen elää taas ja voi hyvin – ”täyttynyt verellä”

Kun näkemys tulevaisuudesta puuttuu, voidaan keksiä menneisyys, joka rauhoittaa ja antaa turvan, kirjoittaa tunnettu sosiologi.
Anne Kuorsalo
Eurooppa 11.1.2017 12:22

Lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen 100-vuotispäivän juhliminen yritetään välttää Venäjällä yhtä tehokkaasti kuin tilinteko sen historiasta. Samaan aikaan neuvostoihminen elää ja voi hyvin, painottaa maan johtava sosiologi Lev Gudkov laajassa analyysissaan.
Tulkinnan ytimessä ovat Neuvost…

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

He ovat naapureitamme ja ajattelevat meistä omalla tavallaan. Toivottavasti kirjoittaja on edes osittain väärässä, nyt maailmankirjat alkavat muutoinkin mennä sekaisin. Viimeisen viikon aikana oireet ovat pahentuneet. USA ei pysty vastaamaan Venäjän poliittiseen tahtoon, sillä ei ole tätä tapaa täyttyä verellä.

Mitä tämä tarkoittaa:”Kaiken koetun jälkeen kommunistisen uskon jäänteet ovat vaihtuneet arkaaiseen kansallismielisyyteen ja ulkoiseen ortodoksisuuteen, joka on enemmänkin maagista kuin evankelista, päättelee Gudkov.”, ertyisesti viimeinen lause?
Muuten analyysi tuntuu järkevältä, ei kuitenkaan mitenkään yllättävältä. Ainaski.

Venäjän yhteiskunnallisen kehityksen heikkous on harmillista, koska kyseessä on naapurivaltio. Tämähän haittaa vakavasti myös naapurikansojen kanssakäymistä. Valitettavasti edustamamme pohjoismainen demokratia on maailmalla pienenä vähemmistönä, minkä säilymisestä on syytä olla huolissaan.

Matkustin 28 vuotta sitten lyhyesti USA:ssa, Kiinassa ja Neuvostoliitossa. Mitään kattavaa analyysia en tietenkään pysty tekemään, mutta itselleni sen aikaiset havainnot selittävät myös nykypäivää.

USA kärsi jo silloin globalisaation vaikutuksesta. Raskasta teollisuutta oli karsittu eikä investointeja tehty, koska raha tuotti paremmin muualle sijoitettuna. Demokratiaa ihailevat amerikkalaiset eivät kuitenkaan pystyneet muuttamaan asioita äänestämällä.

Kommunistinen Kiina oli omituinen maa, koska siellä näytti olevan aktiivisia pienyrityksiä. Ihmiset olivat ehkä köyhiä, mutta innokkaita parantamaan elinolosuhteitaan. Taustalla oli vahva yhteiskunnan valvonta, mihin oli sopeuduttava.

Neuvostoliitto oli katukuvaltaan ankea ja passiivinen yhteiskunta, missä hyvää oloa löytyi yhteisistä illanistujaisista. Kulttuurin kuuluivat hyvätasoiset puheet, joissa esitetyt asiat jäivät valitettavan usein toteutumatta. Ihmisiltä puuttui jollain lailla uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin.

Tänä päivänä globalisaation ongelmat ovat levinneet USA:sta Eurooppaan. Kiina on kehittynyt valtavasti. Venäjä on edelleen menneisyytensä vanki.

”Ollaan kiinnostunut selviämään… oman lähipiirin eduista”. ”Kyseinen henkilö on valmis mielistelemään itseään ylempänä olevia, joista on riippuvainen…”
”Valtaapitävät ovat omineet kaikki yhteiset arvot ja symbolit…”
”…puuttuu näkemys tulevaisuudesta, ollaan taipuvaisia… ihannoituun… menneisyyteen..”
”…kyky ottaa omakseen edellisten sukupolvien saavutukset…ja täyttää mielen ylemmyydentunteella… suhteessa muihin maihin”
Jaa, olikos tämä teksti sittenkin Suomi-nimisestä valtiosta?