Hätääntynyt valtapuolue haki apua vanhoista vihollisista, mutta Puolan istuvan presidentin jatko selviää vasta toisella kierroksella

Vaalien järjestämisestä korona-aikana tuli lopulta farssi, joka oli kaataa Puolan konservatiivihallituksen.
Eurooppa 29.6.2020 13:57
Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski haastaa istuvan presidentin Andrzej Dudan. Trzaskowski iloitsi ensimmäisen kierroksen tuloksista Varsovassa 28. kesäkuuta. © Janek Skarzynski/AFP/Lehtikuva

Istuva presidentti Andrzej Duda, 48, sai selvästi eniten ääniä Puolan sunnuntaisissa vaaleissa, mutta ei onnistunut varmistamaan jatkokautta ensimmäisellä kierroksella.

Duda edustaa konservatiivista ja katoliseen kirkkoon tukeutuvaa Laki- ja oikeus (PiS) -puoluetta, ja hän sai alustavan tuloksen mukaan 43,7 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten eli 30,3 prosenttia äänistä keräsi oppositiopuolue Kansalaisfoorumin (PO) ehdokas, Varsovan nykyinen pormestari, 48-vuotias Rafał Trzaskowski.

Myös PO on oikeistopuolue, mutta arvoiltaan se on valtapuolue PiS:ä hieman liberaalimpi ja selvästi EU-myönteisempi.

Duda ja Trzaskowski kohtaavat toisella kierroksella 12. heinäkuuta. Mielipidekyselyjen mukaan kamppailusta on tulossa äärimmäisen tiukka. Vaali saattaa lopulta ratketa vain vajaan prosenttiyksikön erolla.