Christian haluaa menolipun Marsiin: ”Mikä voisi olla hienompaa kuin perustaa siellä perhe”

Tanskalainen Christian O. Knudsen on yksi ehdokkaista, joka saattaa päästä Marsiin 2026.
Eurooppa 24.4.2015 11:00
Juhana Nyman

Christian O. Knudsen, 34, välttelee rakastumista, ettei tulisi toisiin ajatuksiin Marsiin muuttamisesta. © Emilia Kangasluoma

Laituri vie kauas merelle tanskalaisessa Hellerupin kunnassa Kööpenhaminan naapurissa. Kevyt aallokko liikuttelee hiekkapohjasta kohoavia vesikasveja, jotka huojuvat aaltojen tahtiin.

Christian O. Knudsen istahtaa penkille laiturin päässä. Usvainen merimaisema on täydellinen vastakohta karulle kiviaavikolle Maan naapuriplaneetalla Marsissa. Sinne Knudsen silti mielii. Loppuelämäkseen.

”Uskon, että Marsissa eniten kaipaisin tätä vapautta. Kun voin katsella merta tai mennä metsään kävelemään milloin haluan. Isoin ongelma olisi eristys, ei olisi fyysistä omaa tilaa niin paljon.”

Niin erikoiselta kuin kuulostaakin, tanskalaisen Knudsenin, 34, haave muutosta Marsiin saattaa toteutua. Hän on yksi sadasta jäljellä olevasta ehdokkaasta, jotka hollantilainen Mars One -yhtiö on seulonut tuhansien hakijoiden joukosta. Jos kaikki menee Knudsenin toiveiden mukaisesti, hän lähtee kolmen muun valitun kanssa kohti Marsia vuonna 2026. Hellerup jäisi taakse loppuelämäksi, sillä ensimmäisillä marsilaisilla ei ole mahdollisuutta paluuseen. Mars One -projektin tarkoitus on asuttaa Mars.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu