”Gulagin perilliset” ovat jo ikäihmisiä mutta odottavat yhä heille luvattuja asuntoja – Venäjä painaa Stalinin terroria unohduksiin

Venäjä on luvannut Stalinin terrorin uhreille ja heidän lapsilleen asunnot paikkakunnilla, joilta vanhemmat karkotettiin. Tämä ei ole toteutunut.
Eurooppa 9.11.2021 07:30
Moskovan Kremlin siluetti auringonlaskun aikaan.
Moskovan Kreml. © Kirill Kudryavtsev / AFP / Lehtikuva

Venäjä laiminlyö lakisääteisiä velvollisuuksiaan diktaattori Josif Stalinin aikana poliittisten vainojen kohteeksi joutuneiden perillisiä kohtaan. Kyse on noin puolestatoista tuhannesta vielä elossa olevasta perillisestä.

Venäjän lainsäädäntö takaa Stalinin terrorin uhreille ja heidän karkotuspaikassa tai vankileirillä syntyneille lapsilleen oikeuden ilmaiseen asumiseen paikkakunnilla, joilta vanhemmat karkotettiin. Oikeus ilmaiseen asumiseen ei kuitenkaan toteudu käytännössä ja tämä huolettaa sekä rivikansalaisia että julkisuuden henkilöitä.

Yli sata silmäätekevää venäläistä julkaisi alkuvuodesta 2021 presidentti Vladimir Putinille osoitetun avoimen kirjeen, jotta ”Gulagin perillisten” asuntoasia ratkaistaisiin. Joukossa oli muun muassa merkittäviä taiteilijoita, akateemikkoja sekä yritysjohtajia.