Fennovoiman pääurakoitsijasta kovia syytöksiä: Ammattitaidoton ja holtiton – raportteja väärennetty

Sosnovyi Borin työmaan laiminlyönneistä kertonut työntekijä joutui pakenemaan Venäjältä.
Eurooppa 24.3.2016 12:51
Viktor Aleinikov syyttää raportissaan Titan-2:ta ja sen tytäryhtiötä MSU-90:tä leväperäisestä toiminnasta Sosnovyi Borin ydinvoimalan työmaalla. Kuvakaappaus raportin ensimmäisestä sivusta.

Pietarilainen ympäristöjärjestö Green World (Zelenyi mir) on huolissaan Fennovoiman ydinvoimalan pääurakoitsijan Titan-2:n toiminnasta Sosnovyi Borin ydinvoimalan työmaalla Venäjällä.

Green Worldin mukaan ydinvoimalaitoksen rakennustöissä on rikottu turvallisuusmääräyksiä ja väärennetty turvallisuusraportteja. Tiedot perustuvat Titan-2:n tytäryhtiön entisen työntekijän Viktor Aleinikovin laatimaan raporttiin.

Vakavimmat rikkomukset liittyvät reaktorin primääripiirin hitsaussaumojen käsittelyyn.

Aleinikovin mukaan hitsauksesta ovat vastanneet ammattitaidottomat työntekijät, joille kirjoitettiin lämpökäsittelijöiden diplomeja tarpeen mukaan.

Osa hitsaajista palkattiin henkilöstövuokrausfirmojen kautta. Prosessia valvoivat ukrainalaiset asentajat, joilla ei ollut lämpökäsittelijän pätevyyttä.

Aleinikov on työskennellyt Sosnovyi Borissa useissa eri vaiheissa 1970-luvun lopulta lähtien. Viisi viime vuotta hän on toiminut hitsauslaitteiden asentajana. Hänet on palkittu "Atomienergian ja teollisuuden veteraani" -kunniamerkillä.