Merkelin manttelinperijät

Valtataistelu Saksassa pitkittyy koronaviruksen takia. Päähallituspuolue CDU:n johtoon pyrkii kolme miestä. Kukaan heistä ei ole erityisen suosittu, joten seuraavaksi liittokansleriksi saattaa nousta musta hevonen Baijerista.

Liittokansleri Angela Merkel koronatiedotustilaisuudessa Berliinin pormestarin Michael Müllerin (vas.) ja Baijerin pääministerin Markus Söderin kanssa.
Liittokansleri Angela Merkel koronatiedotustilaisuudessa Berliinin pormestarin Michael Müllerin (vas.) ja Baijerin pääministerin Markus Söderin kanssa. © STEFANIE LOOS/AFP/LK

Liittokansleri Angela Merkel, Berliinin pormestari Michael Müller ja Baijerin pääministeri Markus Söder astelivat maskit kasvoilla televisiokameroiden eteen. Kokous oli venynyt, ja tiedotustilaisuus päästiin aloittamaan vasta illansuussa.

Merkel kertoi vakavana uusista määräyksistä koronaepidemian taltuttamiseksi. Kaikki Saksan ravintolat, baarit ja teatterit oli päätetty sulkea marraskuun ajaksi, samoin kuntosalit ja uimahallit. Koulut, päiväkodit ja kaupat saavat toistaiseksi jatkaa toimintaansa.

Myös hotellien toimintaa rajoitetaan voimakkaasti. Yöpymiset sallitaan vain välttämättömillä työmatkoilla.

”Meidän on pakko toimia nyt! Muuten kansallinen terveydenhuolto ajautuu hätätilaan”, Merkel sanoi.

Saksa pärjäsi alkusyksyyn asti melko hyvin koronan vastaisessa kamppailussa, mutta lokakuun aikana tilanne on karannut hallinnasta. Tartuntojen määrä kasvaa jyrkästi, ja jopa 75 prosenttia tartuntaketjuista jää selvittämättä.

Sisältö