Euroopan unioni raamitti hätäsuunnitelman brexitin varalle: lentoliikenne jatkuisi rajoitettuna, briteiltä ei vaadittaisi viisumia

Sopimuksettoman eron varalle laadittu suunnitelma antaisi Lontoolle ja Brysselille yhdeksän kuukautta aikaa sopia pysyvämmistä erillisjärjestelyistä.
Eurooppa 27.12.2018 12:20
Brexitin vastustaja parlamenttitalon edustalla Lontoossa 19. joulukuuta 2018.
Brexitin vastustaja parlamenttitalon edustalla Lontoossa 19. joulukuuta 2018. © TIM IRELAND / AP / Lehtikuva

Britannian epätoivoisessa brexit-pokerissa pöytään näyttää jäävän vain kaksi vaihtoehtoa: ero ilman sopimusta tai koko eron peruuntuminen. Euroopan unionin komissio on saanut valmiiksi hätäsuunnitelman suuntaviivat sen suhteen, miten kovan brexitin pahimmat karikot voidaan välttää – antamatta Lontoolle harhakuvaa, että varsinaiselle erosopimukselle olisi vaihtoehtona jonkinlainen kevytversio.

Komission hätäsuunnitelman on tarkoitus olla voimassa vain vuoden 2019 loppuun. Jos kova ero toteutuisi maaliskuun lopussa 2019, hätäsuunnitelma antaisi Lontoolle ja Brysselille yhdeksän kuukautta aikaa sopia pysyvämmistä erillisjärjestelyistä unionin ja kolmanneksi maaksi irtoavan Britannian tärkeimpien yhteisten toimintojen osalta.