Euroopan populistit puuhaavat taas yhteenliittymää: tuleeko yhteistyöstä mitään, jos jokaiselle oma etu on aina yhteistä tärkeämpi?

Eri maiden nationalistipuolueet kaipaavat yhteistyön tuomaa vaikutusvaltaa. Aiemmat yritykset ovat kariutuneet puolueiden erimielisyyksiin.
Eurooppa 8.4.2021 15:16
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki, Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Lega-puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini poseerasivat kameroille tapaamisensa jälkeen Budapestissa 1. huhtikuuta.
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki, Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Lega-puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini poseerasivat kameroille tapaamisensa jälkeen Budapestissa 1. huhtikuuta. © Szilard Koszticsak / AP / Lehtikuva

Unkarin, Puolan ja Italian nationalistipuolueet suunnittelevat uuden, äärinationalistisen ja arvokonservatiivisen puolueryhmän perustamista. Unkarin pääministeri Viktor Orbán, Puolan pääministeri pääministeri Mateusz Morawiecki ja Italian oppositiossa olevan Lega-puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini neuvottelivat suunnitelmasta Budapestissä huhtikuun alussa.

Kolmikon mukaan Unkarin Fidesziä, Puolan Laki ja Oikeus (PiS) -puoluetta ja Italian Legaa yhdistävät vapaus, läheiset suhteet Yhdysvaltoihin, perhe, kristilliset arvot, itsemääräämisoikeus ja kielteinen suhtautuminen antisemitismiin.

Yhteistyön tavoitteena on ennen kaikkea nykyistä vankempi asema Euroopan parlamentissa. PiS kuuluu tällä hetkellä Euroopan konservatiivien ja reformistien ECR-ryhmään. Lega on Identiteetti ja Demokratia, ID-ryhmän jäsen. Fidesz joutui pakon edessä eroamaan Euroopan parlamentin keskustaoikeistolaisesta EPP-ryhmästä, joten erityisesti se etsii nyt uutta poliittista kotia.