Euroopan koronatilanne synkkenee

Toisesta aallosta voidaan silti selvitä kevättä kevyemmillä sulkutoimilla, uskoo THL:n tutkimusprofessori.

Eurooppa 14.10.2020 14:29
Samuel Nyroos
Kasvomaskia käyttävä nainen ylitti historiallista Kaarlensiltaa Tšekin pääkaupungissa Prahassa 18. syyskuuta.
Kasvomaskia käyttävä nainen ylitti historiallista Kaarlensiltaa Tšekin pääkaupungissa Prahassa 18. syyskuuta. © PETR DAVID JOSEK/AP/LK

Viime viikolla Euroopassa tilastoitiin ensimmäistä kertaa yli 100 000 päivittäistä koronatartuntaa.

Esimerkiksi Puolassa, Ranskassa ja Tšekissä uusia tartuntoja on todettu ennätystahdilla. Italiassa raportoitiin perjantaina 9. lokakuuta yli 5 000 päivittäistä tartuntaa – ensi kertaa sitten maaliskuun.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) tiistain tilastojen mukaan uusia tapauksia oli väestöön suhteutettuna eniten Tšekissä, Belgiassa, Alankomaissa, Espanjassa ja Ranskassa. Tilastossa on laskettu uusien tautitapausten määrä 100 000:aa ihmistä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

”Riski taudin lisääntymiselle on ollut odotettavissa”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Markku Peltonen.

Hänen mukaansa huolestuttava kehitys on monen tekijän summa: Kevään jälkeen yhteiskuntia on avattu, eivätkä ihmiset välttämättä ole jaksaneet noudattaa suosituksia enää yhtä tunnollisesti. Lisäksi syksy helpottaa viruksen leviämistä.

Peltosen mukaan eri maiden vertaaminen on erilaisten testauskäytäntöjen takia vaikeaa. Maiden sisällä voi myös olla isoja alueellisia eroja.

Suomen tautitilanne on hänen mukaansa vielä verrattain hyvä, vaikka tartuntojen määrä on täälläkin lisääntynyt.

 

Monissa maissa kasvaviin tartuntamääriin on vastattu kiristämällä esimerkiksi ravintoloiden aukioloaikoja ja yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia.

Espanjassa hallitus julisti viime viikolla hätätilan Madridin alueelle, jossa koronatilanne on maan pahinTarkoituksena on varmistaa, että Madridiin määrätyt liikkumisrajoitukset pitävät. 

Britannian pääministeri Boris Johnson esitteli maanantaina uuden kolmitasoisen mallin, jonka perusteella rajoituksia tiukennetaan Englannissa alueellisesti sen mukaan, kuinka huono koronatilanne alueella on. Uuden luokittelun tavoitteena on selkeyttää alueellisia rajoituksia.

Hollannissa ilmoitettiin tiistaina ravintoloiden ja baarien sulkemisesta. Samalla alkoholin myynti iltaisin kielletään. Rajoitukset ovat voimassa keskiviikosta eteenpäin.

Romaniassa päätettiin jatkaa poikkeustilaa marraskuun puoliväliin saakka. Torstaista eteenpäin kaikki yksityistilaisuudet, kuten häät ja ristiäiset, ovat kiellettyjä.

 

THL:n Peltonen kuitenkin uskoo, että koronan toisesta aallosta voidaan selvitä ilman yhteiskuntien täydellistä sulkemista.

Näkemystä puoltaa Tanskan esimerkki: Vielä noin kuukausi sitten Tanskassa koronatartuntojen määrä kasvoi vauhdilla, mutta nyt tilanne vaikuttaa olevan parempaan päin.

Peltosen mukaan melko maltilliset rajoitustoimenpiteet ovat tehonneet. Tanskassa muun muassa määrättiin ravintolat sulkemaan ovensa iltakymmeneltä ja yli 50 ihmisen kokoontumiset kiellettiin. Toinen esimerkki on Ruotsi, jonka koronatoimia kritisoitiin keväällä riittämättömiksi, vaikka sielläkin saatiin tartuntojen määrä laskemaan huhtikuusta alkaen.

”Tilanne ei ole toivoton. Suhteellisen lievillä toimenpiteillä voidaan selvitä.”

Peltosen arvion mukaan Euroopan tautitilanteen huononeminen kuitenkin jatkuu lähitulevaisuudessa.

Kuukausien päähän ennustaminen on vaikeaa, sillä paljon riippuu eri maiden rajoitustoimien tehokkuudesta. Kurssi voi kääntyä nopeasti huonompaan suuntaan niissäkin maissa, joissa tilanne on tällä hetkellä suhteellisen hyvä.

Jos tauti lähtee leviämään väestössä hallitsemattomasti, rajutkaan rajoitukset eivät korjaa tilannetta hetkessä.

”Vaikka tilanne nyt näyttää kevääseen verrattuna mielestäni maltilliselta, ei mitenkään voi tuudittautua siihen, että tilanne on viikon tai kahden päästä yhtä maltillinen. Taudin leviäminen on pitkälti ihmisten käyttäytymisestä riippuvainen, miten hyvin jaksamme toimia ohjeistusten mukaan.”

Sisältö