EU:n pakolaisvirasto kriisissä – syytös: johto väärentää asiakirjoja, vakoilee ja kiristää työntekijöitään

Viraston johtaja on ollut EU:n petostentorjuntaviraston tutkinnan kohteena tammikuusta 2018 alkaen.
Eurooppa 15.5.2018 07:29

EU:n pakolaisviraston johtaja José Carreira. © Diarmuid Greene / Web Summit / Wikimedia Commons

Maltan Vallettassa sijaitseva Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASO on ajautunut vakavaan sisäiseen kriisiin. Politico-lehden haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan henkilöstöpako virastosta on kiihtynyt sitä mukaa kun syytökset työntekijöiden häirinnästä ja viraston lainvastaisista käytännöistä ovat kasvaneet.

Uusin kohu nousi huhtikuun lopussa, kun EASO:n henkilöstöyksikön johtaja, ranskalainen Emmanuel Maurage lähetti viraston henkilökunnalle sähköpostin, jossa perusteli eroaan viraston  palveluksesta.

Maurage kuvasi virastossa tapahtuvia laittomuuksia ennennäkemättömiksi.

Hänen mukaansa omiin työntekijöihin kohdistettu henkinen väkivalta on viraston johdon mielestä normaalia hallintokulttuuria.

Johdon harjoittamiin menetelmiin on Mauragen mukaan kuulunut muun muassa valheellisten huhujen levittäminen henkilöstön jäsenistä, asiakirjojen väärentäminen, väärien todistusten kiristäminen ja syytteiden nostaminen niitä vastaan, jotka eivät alistu epäoikeudenmukaiseen kohteluun.

 

EASO:n portugalilainen johtaja José Carreira on ollut jo tammikuusta 2018 lähtien Euroopan petostentorjuntaviraston OLAF:in tutkinnan kohteena.

Häntä epäillään väärinkäytöksistä EASO:n hankinnoissa ja henkilöstöresurssien käytössä sekä tietosuojasäännösten rikkomisesta. Carreira on kiistänyt väärinkäytökset. OLAF:in tutkinnan on ennakoitu jatkuvan ainakin heinäkuuhun 2018.

Useat José Carreiran alaiset ovat vahvistaneet medialle nimettöminä viraston hallintakulttuurin ongelmat. Heistä Carreira myös vähättelee ongelmia ja väittää niiden koskevan vain muutamaa viraston hankalaksi osoittautunutta työntekijää.

Väitettyjen väärinkäytösten ja laittomuuksien johdosta José Carreiralta poistettiin maaliskuun lopussa oikeus tehdä henkilöstöhallintoon ja hankintoihin liittyviä päätöksiä ilman EASO:n toimintaa valvovan johtokunnan puheenjohtajan, itävaltalaisen Wolfgang Taucherin kirjallisesti antamaa lupaa.

EASO:n budjetti on Euroopan pakolaiskriisin seurauksena ollut voimakkaassa kasvussa. Kun vielä vuonna 2015 budjetti oli yhteensä 15,5 miljardia euroa, vuonna 2017 viraston läpi virtasi jo 69 miljardia euroa.