EU-pomo puhui höpöjä asekauppojen arvonlisäverosta – Samalla kävi kuitenkin selväksi eurooppalaisten asehankintojen merkitys

Asekaupoissa ei arvonlisävero liiku, sillä valtio on sekä veron perijä että maksaja. HX-hankintaan valmistautuvan Suomen kannattaa kuitenkin huomioida eurooppalainen ulottuvuus.
Eurooppa 1.10.2021 11:01
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti Unionin tilaa käsittelevän puheensa 15. syyskuuta.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti Unionin tilaa käsittelevän puheensa 15. syyskuuta. © Yves Herman / AFP / Lehtikuva

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esiintyi vakavin ilmein europarlamentin puhujapöntössä syyskuun 15. päivänä. Käynnissä oli vuoden merkittävin puhe, EU:n tilaa luotaava katsaus. Sitä oli valmisteltu pitkään, ei vain puheenjohtajan esikunnassa vaan kautta koko komission. Maailman media odotti kynät terävinä.

Yksi puheen tärkeimmistä osista käsitteli unionin yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Kautta unionin ollaan laajasti yhtä mieltä siitä, että aihe on tärkeä ja siitä on ollut paljon puhetta, mutta kovin vähän konkretiaa. ”Se, mitä me tarvitsemme, on Euroopan puolustusunioni”, von der Leyen jyrähti.

Yksi keino puolustusunionin edistämiseksi on hänen mukaansa parantaa armeijoiden yhteentoimivuutta, kykyä toimia yhdessä. ”Sen vuoksi investoimme jo nyt yhteisiin eurooppalaisiin alustoihin hävittäjistä drooneihin ja kybertoimiin”, puheenjohtaja sanoi. (puheen käännökset EU-komission)