EU-parlamentaarikon kärähtäminen orgioista paljasti Unkarin vallanpitäjien lähes täydellisen mediasensuurin

Unkarin valtapuolueen valvoma media on vaiennut tiukasti europarlamentaarikon eron taustoista.
Eurooppa 3.12.2020 17:38
Unkarilaisen europarlamentaarikon kerrotaan yrittäneen paeta seksijuhlista brysseliläisen rakennuksen sadevesikourua pitkin. © Laurie Dieffembacq/AFP/Lehtikuva

Unkarilaisen Euroopan parlamentin jäsenen József Szájerin kärähtäminen koronasääntöjen rikkomisesta Brysselissä järjestetyissä seksijuhlissa on noussut otsikoihin kaikkialla maailmassa.

Koronasääntöjä rikotaan Belgiassa jatkuvasti ja Bryssel on tunnettu seksuaalisesta vapaamielisyydestään, joten tapahtuma olisi tuskin kiinnostanut ketään, ellei kysymys olisi ollut Unkarin itsevaltaisen pääministeri Viktor Orbánin läheisestä liittolaisesta.

Szájer osallistui Brysselissä miesten orgioihin perjantaina 27. marraskuuta. Szájer yritti paeta paikalta, mutta poliisi pysäytti hänet ja löysi hänen repustaan huumeita.

Vuonna 1961 syntynyt Szájer on yksi Unkaria johtavan Fidesz-puolueen ”epäliberaalin demokratian” ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia syrjivän, perinteisiin kristillisiin arvoihin vannovan politiikan keskeisistä arkkitehdeista.

Hän oli Unkarin parlamentin jäsen vuosina 1990–2004. Sen jälkeen hän on istunut Euroopan parlamentissa. Szájer oli keskeisessä roolissa muun muassa silloin, kun Unkarin perustuslakiin säädettiin vuonna 2012 samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliiton kielto.

 

Szájerin tapauksesta on raportoitu ympäri maailman aina Australiaa myöten, mutta Unkarissa Fidesz-puolueen valvoma media on visusti vaiennut europarlamentaarikon eroon johtaneiden tapahtumien todellisista taustoista.

Unkarin valtiojohtoisessa mediassa ei ole kerrottu, että Szájer oli osallistunut miestenvälisiin seksijuhliin. Hänen eronsa syyksi on kerrottu vain Belgian koronasääntöjen rikkominen osallistumalla yksityisiin juhliin.

Myös Fideszin valvomat yksityiset mediat ovat visusti vaienneet siitä, että yksi puolueen keskeisistä poliitikoista on paljastunut täydelliseksi opportunistiksi suhteessa ajamaansa politiikkaan.

Kun uutiset Szájerin tekemisistä alkoivat 1. joulukuuta levitä Brysselistä maailmalle, Unkarin valtion tv-kanavat keskittyivät kertomaan siitä, että pääministeri Viktor Orbán on maan historian suosituin pääministeri.

Kun kanavat välittivät tiistai-iltana Szájerin julkisen anteeksipyynnön, lähetyksessä ei mainittu eron todellista syytä.

EU Observer -verkkojulkaisun mukaan media on alkanut levittää Unkarissa salaliittoteorioita siitä, että ”koronasääntöjen rikkomisen paljastumisen” takana ovat todellisuudessa muiden EU-maiden tiedusteluviranomaiset. Teorian mukaan ne haluaisivat painostaa näin Unkaria taipumaan oikeusvaltioperiaatteen ja EU:n rahanjaon välisen kytkennän hyväksymiseen.

Unkari on yhdessä Puolan kanssa pysäyttänyt EU:n budjetin ja koronatukipaketin etenemisen. Muut EU-maat vaativat tukien ehtona niitä noudattamaan unionin keskeisiä oikeusvaltioperiaatteita.

Unkari putosi tänä vuonna Maailman lehdistövapausindeksissä sijalle 89. Orbánin nykyisen valtakauden alkaessa vuonna 2010 maa oli sijalla 23.