EU kauhistelee seksuaalivähemmistöjen kohtaloa Venäjällä – mutta kääntää homopakolaisille selkänsä

Tšetšeniassa homovainot jatkuivat länsimaiden vastalauseista huolimatta.
Eurooppa 4.10.2017 18:44
Mika Horelli
Presidentti Ramzan Kadyrov puhui isänsä Ahmat Kadyrovin kuvan edessä Groznyissa Tšetšeniassa Venäjällä 22. elokuuta 2017.
Presidentti Ramzan Kadyrov puhui isänsä Ahmat Kadyrovin kuvan edessä Groznyissa Tšetšeniassa Venäjällä 22. elokuuta 2017. © MUSA SADULAYEV / AP / Lehtikuva

BRYSSEL, BELGIA – Kymmeniä viranomaisten vainon vuoksi hengenvaaraan joutuneita tšetšenialaisia homoja piileskelee lainsuojattomina Venäjällä samalla kun suurin osa Euroopan unionin jäsenmaista on kääntänyt heille selkänsä.

Vielä keväällä Euroopan parlamentti vaati Venäjältä seksuaalivähemmistöihin kuuluvien pakolaisten suojelua, mutta EU-maista vain Saksa, Ranska ja Liettua ovat ilmoittaneet ottavansa heitä vastaan.

Todellisuus Tšetšenian homojen toivottomasta tilanteesta alkoi paljastua, kun venäläinen Novaja Gazeta -lehti kertoi huhtikuun 2017 alussa, kuinka Venäjään kuuluvassa tasavallassa oli meneillään järjestelmällinen seksuaalivähemmistöihin kohdistuva viranomaisvaino.

Itsevaltaisen presidentti Ramzan Kadyrovin johtamassa tasavallassa homoja ja homoiksi epäiltyjä vastaan oli helmikuussa 2017 aloitettu mielivaltaiset pidätykset, pahoinpitelyt ja murhat.