Espanja ja Portugali hyvittävät satojen vuosien takaisia vainoja tarjoamalla kansalaisuutta – yli satatuhatta jättänyt hakemuksen

Katolinen kirkko ajoi yli 300 000 Espanjan ja Portugalin juutalaista maanpakoon 1400-luvun lopulla.
Eurooppa 10.1.2020 18:02
Toledon Santa María la Blanca rakennettiin alun perin synagogaksi 1100-luvun lopulla. Nykyisin rakennus on katolisen kirkon omistuksessa.
Toledon Santa María la Blanca rakennettiin alun perin synagogaksi 1100-luvun lopulla. Nykyisin rakennus on katolisen kirkon omistuksessa. © wortofree madrid / Wikimedia Commons

Kymmenettuhannet juutalaiset eri puolilta maailmaa ovat hakeneet Espanjan ja Portugalin kansalaisuutta sillä perusteella, että heidän esivanhempansa joutuvat pakenemaan Iberian niemimaalta vuosina 1492-1497.

Tällöin katolinen kirkko vaati Espanjan ja Portugalin juutalaisia joko kääntymään katolisiksi tai lähtemään maasta.  Kieltäytyjiä odotti kuolema polttoroviolla.

Kaikkiaan noin 300 000 juutalaista lähti maanpakoon. Osa päätyi Pohjois-Afrikkaan, osa nykyisen Kreikan ja Turkin alueelle ja osa muihin Euroopan maihin.

Merkittävä osa ylitti Atlantin ja asettui Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan. Esimerkiksi Yhdysvaltain vanhin, vuonna 1655 perustettu juutalaisseurakunta on näiden, niin kutsuttujen sefardijuutalaisten perustama.