”Epäinhimillistä, saatanallista raivoa” – Tehdastyöläiset liittyneet mielenilmauksiin Valko-Venäjällä, oppositio toivoo EU:lta tukea

Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitš varoittaa verisestä sisällissodasta. Hän epäilee, että maahan on tuotu Omonin joukkoja Venäjältä.
Eurooppa 14.8.2020 13:27
Okrestinan vankilasta vapautettu mielenosoittaja halasi sukulaistaan Minskissä 13. elokuuta. © Sergei Gapon/AFP/Lehtikuva

Valko-Venäjän oppositio toivoo EU-mailta selkeää tukea taistelussaan maata yksinvaltaisesti hallitsevan presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa vastaan.

”Tuki on meille erittäin tärkeää. Voi olla liian aikaista puhua pakotteista, mutta on varmaa, että me valkovenäläiset, emme tunnusta vaalien tulosta”, sanoo opposition kärkihahmoihin kuuluva Maria Kalesnikava Saksan television kakkoskanavan ZDF:n haastattelussa.

”On tärkeää saada väkivalta loppumaan.”

Kalesnikava toimi alkukesästä presidenttiehdokkaaksi pyrkineen Viktar Babarykan kampanjatiimin vetäjänä. Bararykan pidätyksen jälkeen hän siirtyi opposition ainoaksi ehdokkaaksi hyväksytyn Svjatlana Tsihanouskajan tukijoukkoihin ja veti tämän kanssa opposition vaalitilaisuuksia Minskissä ja muissa kaupungeissa.

Tsihanouskaja päätti ryhtyä presidenttiehdokkaaksi miehensä Sjarhei Tsihanouskin puolesta sen jälkeen, kun tämä oli vangittu. Vaalien jälkeen hän pakeni viranomaisten painostamana Liettuaan, minne perheen lapset oli viety turvaan jo aiemmin.

Tsihanouskaja vetosi perjantaina julkaisemassaan videoviestissä valkovenäläisiin, että he jatkaisivat viikonloppuna rauhallisia mielenosoituksia eri puolilla maata.

”Valkovenäläiset eivät halua enää koskaan elää edellisen hallituksen kanssa. Valtaosa ei usko hänen voittoonsa”, hän sanoi.

Maria Kalesnikava vakuuttaa, ettei hän aio paeta, vaikka myös häntä on painostettu voimakkaasti.

”Tunnen oloni täysin turvalliseksi”, hän sanoo. ”Tunnen olevani vahva, koska me olemme Valko-Venäjän kansan ääni ja me olemme kaikki yhdessä.”

 

Valko-Venäjää itsevaltaisesti 26 vuotta hallinnut Lukašenka sai elokuun 9. päivän presidentinvaaleissa virallisten tulosten mukaan yli 80 prosenttia äänistä. Tsihanouskajan kannatukseksi ilmoitettiin vajaat kymmenen prosenttia.

Kalesnikavan mukaan opposition joka puolelta maata saama laaja tuki osoittaa, että tulos oli väärennös. Hän korostaa, että kymmenien tuhansien ihmisten mielenosoitukset ovat spontaaneja, eikä niitä johdeta mistään.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet vaalien jälkeen jo viisi päivää. Torstaina tuhannet mielenosoittajat muodostivat Minskin kaduille ihmisketjuja samaan tapaan kuin Baltian maissa 1990-luvun alussa.

Lukašenkan mellakkapoliisi on yrittänyt taltuttaa protestiaaltoa armeijan erikoisjoukkojen avulla. Tuhansia ihmisiä on pidätetty, heitä on sullottu ahtaisiin selleihin ja pahoinpidelty.  Ainakin kaksi mielenosoittajaa on saanut surmansa.

”Väkivalta ei ole koskaan ollut näin kovaa ja brutaalia ja teemme kaikkemme pysäyttääksemme sen. Meille on erittäin tärkeää aloittaa vuoropuhelu hallituksen kanssa”, Kalesnikava sanoo.

Mielenosoittajat ovat saaneet tukea tehtaiden työläisiltä. Minskistä koillispuolella Žodinossa raskaita maansiirtoajoneuvoja ja kuormaajia valmistavan Belazin työntekijät marssivat kaduille vaatien Lukašenkan eroa.

Mielenosoituksia on järjestetty myös maan suurimpiin kuuluvan rakennusyhtiö Mapidin työmailla. Myös sairaaloiden lääkärit ja ambulanssikuljettajat ovat protestoineet väkivaltaa vastaan.

 

Nobel-palkittu valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš (valkovenäjäksi Svjatlana Aljeksijevitš) pelkää, että Valko-Venäjää uhkaa verinen sisällissota, ellei Lukašenka suostu eroamaan.

”Luovu tehtävistäsi ennen kuin on liian myöhäistä, ennen kuin olet ajanut ihmiset kauhistuttavaan kuiluun, sisällissodan kuiluun”, hän sanoo Radio Free Europe/Radio Libertyn haastattelussa.

Aleksejevitš epäilee, että Valko-Venäjälle on tuotu vaalien jälkeen venäläisiä Omonin joukkoja taltuttamaan mielenosoittajia, koska valkovenäläiset mellakkapoliisit ovat haluttomia pahoinpitelemään kansalaisia varsinkin pienemmissä kaupungeissa, joissa kaikki tuntevat toisensa.

”Olemme nähneet melkein epäinhimillistä, saatanallista raivoa”, hän sanoo.

”En usko, että valkovenäläiset joukot pystyisivät hakkaamaan omia äitejään ja sisariaan tällä tavoin.”

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään 14. elokuuta Valko-Venäjän tilanteesta epävirallisessa videokokouksessa. EU-lähteiden mukaan ainakin Itävalta, Saksa, Latvia, Liettua ja Ruotsi ovat vaatineet uusia pakotteita Lukašenkan hallintoa vastaan.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kannattaa pakotteita poliisin harjoittaman väkivallan vuoksi. Niitä puoltavat hänen mukaansa myös presidentinvaalien järjestelyt kuten kansainvälisten vaalitarkkailijoiden puute ja opposition ehdokkaille asetetut kiellot.