Entinen venäläisministeri: ”Kukaan ei tiedä Venäjän suuntaa, koska kukaan ei pääse Putinin pään sisälle”

"Venäläisten aivoja ei ole kuitenkaan vielä lopullisesti roskattu."
Eurooppa 19.10.2015 07:30
Anne Kuorsalo
Presidentti Putinin suosioluvut ovat korkeat, mutta autoritaarisissa maissa mielipidemittaukset kertovat vain osatotuuden. © AP / LEHTIKUVA

Venäjän valtiosta on tullut yksityistetty korporaatio, joka ei kuulu enää kansalaisilleen. Tätä mieltä on professori ja 1990-luvulla hallituksessa varaministerinä toiminut kansalaisvaikuttaja Jevgeni Gontmaher.

”Tästä juontavat kaikki poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat. Korporaatio ei tarvitse normaalia, kilpailulle perustuvaa poliittista elämää eikä erilaisia näkökulmia esitteleviä medioita. Valtio on superkeskitetty, katsotaan vaikka paikallishallintoa, joka on tosiasiallisesti hävinnyt”, Gontmaher pohtii.

Hän on mukana talousuudistajana tunnetun entisen varapääministerin Aleksei Kudrinin perustamassa kansalaisaloitteiden komiteana tunnetussa ryhmässä. Se on linjannut vaihtoehtoja nykyiselle politiikalle.  Gontmaher on tehnyt pitkän tutkijan uran, mutta toimi myös varasosiaaliministerinä vuosina 1993-94 ja sen jälkeen pitkään johtotehtävissä hallituksen alaisissa toimielimissä.