Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltään presidentti Lukašenkaa vastaan Minskissä sunnuntaina 30. elokuuta. Poliisi kertoi ottaneensa kiinni 125 mielenosoittajaa.
Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltään presidentti Lukašenkaa vastaan Minskissä sunnuntaina 30. elokuuta. Poliisi kertoi ottaneensa kiinni 125 mielenosoittajaa. © Sergei Bobylev/TASS/Sipa USA

Viittä vaille vallankumous

Valko-Venäjän oppositio on yrittänyt kaataa presidentti Aljaksandr Lukašenkaa jokaisissa vaaleissa. Nyt se saattaa onnistua.

Eurooppa 04.09.2020 06:00
Teksti Aurora Rämö

Ryhor Miniankou ei jaksa enää mielenosoituksiin. Hän on nähnyt monia: lähes joka kerta, kun Valko-Venäjällä on ollut vaalit, joku on noussut kapinoimaan. Parlamenttivaaleissa 2004, presidentinvaaleissa vuonna 2006, seuraavissa vuonna 2010.

Terveydentila reistailee, Miniankou on emeritusprofessori jo, mutta netin ja tuttavien kautta protesteja voi seurata. Kymmeniätuhansia ihmisiä Minskin keskusaukiolla valkopunaiset liput liehuen. Tuhansia tehdastyöläisiä marssimassa ulos ja buuaamassa presidentin puheelle. Poliisin erikoisjoukkoja retuuttamassa mielenosoittajia, osoittamassa aseilla ja hakkaamassa pampuilla.

Sisältö