Enemmistö irlantilaisista kannattaa Pohjois-Irlannin yhdistämistä tasavaltaan – kunhan se ei maksa heille mitään

Tällä hetkellä Britannian hallitus tukee Pohjois-Irlannin taloutta laskentatavasta riippuen 6,7–15,7 miljardilla eurolla vuodessa.
Eurooppa 11.5.2021 07:30
Pohjois-Irlanti syntyi sata vuotta sitten 3. toukokuuta 1921, kun saaren protestanttinen pohjoisosa irtautui tasavallasta. Belfastin Sandy Row'ssa päivää juhlistettiin koristeluin.
Pohjois-Irlanti syntyi sata vuotta sitten 3. toukokuuta 1921, kun saaren protestanttinen pohjoisosa irtautui tasavallasta. Belfastin Sandy Row'ssa päivää juhlistettiin koristeluin. © Paul Faith / AFP / LEHTIKUVA

Brexit on aiheuttanut paljon spekulaatioita Pohjois-Irlannin tulevaisuudesta osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Britannian ja Irlannin tasavallan hallitukset ovat sopineet asiasta vuonna 1998 solmitussa Belfastin sopimuksessa, jota kutsutaan myös Pitkänperjantain sopimukseksi. Sen mukaan Pohjois-Irlanti voi liittyä Irlannin tasavaltaan, jos pohjoisirlantilaisten enemmistö kannattaa yhdistymistä kansanäänestyksessä. Sopimuksen perusteella asia on siis yksinomaan maakunnan asukkaiden päätettävissä.

Kansanäänestyksen järjestäminen on ollut Pohjois-Irlannissa enemmistön muodostaneille protestanttisille unionisteille täysin mahdoton ajatus. Sellaista ei ole koskaan edes yritetty järjestää. Pohjois-Irlannin väestökehitys näyttää kuitenkin johtavan väistämättä siihen, että protestantit jäävät lopulta vähemmistöön.